Помер ведмідь Юра, якого визволили з косівського пансіонату Скриншот із відео

Помер ведмідь Юра, якого визволили з косівського пансіонату

Зоряна Бердник

На жаль, тварина не пережила операції

У реабілітаційному центрі національного природного парку "Синевир", що на Закарпатті, помер бурий ведмідь Юра. Раніше тварину перевезли сюди з приватного туристичного комплексу в Косові Івано-Франківської області.

Звістку про смерть червонокнижного ведмедя передав голова Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований у Facebook. За його словами, тварина не пережила операції.

До центру реабілітації бурого ведмедя Юру забрали 12 квітня. Рішення про вилучення тварини з готелю "Байка" й передання її до реабілітаційного центру було ухвалено з огляду на суспільний резонанс і численні заяви громадських активістів про жорстоке поводження з ведмедем.

У тісному вольєрі туркомплексу тварина прожила 14 років (з 2007 року), де стала "атракціоном" для туристів: відвідувачі поїли ведмедя кока-колою та годували іншими шкідливими ласощами.

"Унаслідок багаторічного утримання ведмедя в неналежних умовах він перебував у жахливому стані. Тварина мала новоутворення на очах і надмірну вагу (удвічі більшу за норму). І це зовсім не дивно, враховуючи її невідповідне харчування в пансіонаті: власник годував Юру солодощами та газованими напоями. А тісний вольєр не давав можливості ведмедю для рухової активності, що вкрай важлива для диких тварин", – зазначає Андрій Мальований.

Унаслідок невідповідного харчування й низької рухової активності ведмідь мав ознаки ожиріння — важив понад 400 кг. Через загострення хронічних захворювань Юрі необхідне було термінове хірургічне втручання. Проте операцію він, на жаль, не пережив.

Щоб встановити причини загибелі тварини, фахівці виконали розтин тварини. "Пластикова пляшка, дерев’яні предмети, небезпечні кількаметрові гельмінти – це лише неповний перелік того, що було знайдено у шлунку ведмедя. Крім того, спеціалісти виявили набряк легень і збільшені у розмірах внутрішні органи", – уточнив голова Держекоінспекції.

Нині в закарпатському ведмежому притулку вже перебувають 32 тварини. Вони живуть в умовах, наближених до природних, у лісі на площі 12 га, збалансовано харчуються та мають належний догляд спеціалістів.

Голова ДЕІ зазначив, що штраф за порушення правил утримання диких тварин у неволі або в напіввільних умовах становить від 510 до 1 700 гривень згідно зі статтею 85 КУпАП. Він наголосив, що Держекоінспекція наполягає на нагальній необхідності збільшення штрафних санкцій.

Також чиновник закликав тих, хто став свідком порушення прав диких тварин, без зволікань повідомляти екоінспекцію. Це звернення стане підставою для проведення позапланової перевірки, під час якої можуть ухвалити рішення про вилучення тварини.

"Сьогодні тисячі тварин по всій Україні, що перебувають у приватних власників, не мають належних умов утримання й адекватного догляду. На відміну від випадку з ведмедем Юрою більшість, таких фактів є поза увагою громадськості. У результаті тварини, серед яких і рідкісні, гинуть у жахливих умовах. <...> Своєю небайдужістю ви можете врятувати життя", – підсумував очільник Держекоінспекції.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, луцькі прикордонники впіймали косулю та жорстоко познущалися з неї.

Читайте також
У Києві будуть виловлювати та стерилізувати безпритульних тварин
У Києві будуть виловлювати та стерилізувати безпритульних тварин

Не випускайте домашніх улюбленців на самовигул

У Гостомелі можна безкоштовно чіпувати та вакцинувати домашніх тварин
У Гостомелі можна безкоштовно чіпувати та вакцинувати домашніх тварин

Коти повинні бути у переносках, а собаки у намордниках та з повідками

На Дніпропетровщині через війну збільшилась кількість тварин
На Дніпропетровщині через війну збільшилась кількість тварин

На думку експертів, дикі тварини “вимушено мігрують” через війну

У Чорнобильскому заповіднику помітили новий вид хижаків
У Чорнобильскому заповіднику помітили новий вид хижаків

Це тварина з сімейства псових, представник роду вовків