Український ринок хімічних речовин та продукції відтепер житиме за європейськими правилами shutterstock

Український ринок хімічних речовин та продукції відтепер житиме за європейськими правилами

Ганна Велика

За вимогами нового Технічного регламенту небезпечність хімічних речовин та продукції оцінюватиметься за 33 класами небезпечності

У п’ятницю, 10 травня, уряд затвердив Технічний регламент класифікації небезпечності, маркування та пакування хімічної продукції.

Про це повідомило Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

Таким чином Кабмін імплементував норми відповідного європейського Регламента CLP (Classification, Labelling, Packaging). Цей регламент є юридично обов’язковим у всіх країнах-членах ЄС і безпосередньо застосовується в усіх галузях промисловості.

Що зміниться для учасників ринку?

Новий Технічний регламент суттєво посилює їхню відповідальність. Виробники, імпортери, постачальники та інші оператори перед тим, як надати на ринок хімічну продукцію, повинні:

  • зібрати про неї всю наявну інформацію щодо небезпечних властивостей;
  • оцінити валідність такої інформації;
  • здійснити класифікацію небезпечності хімічної речовини за усіма класами, диференціаціями та категоріями, що визначаються Технічним регламентом;
  • провести класифікацію небезпечності відповідно до критеріїв узгодженої на глобальному рівні системи класифікації небезпеки та маркування хімічної продукції (GHS) для хімічної продукції, яку вони виробляють, імпортують або надають на ринку України;
  • гарантувати, що їхня хімічна продукція є належним чином упакованою та має відповідне маркування про небезпеку.

Уряд стверджує, що бізнес тепер отримав чіткі правила роботи за міжнародними стандартами та відповідно доступ до зовнішніх ринків, а українські громадяни матимуть вільний доступ до інформації щодо ступеню небезпеки речовин та хімічної продукції.

Наступний крок, над яким наразі працює Міндовкілля, це імплементація ще одного технічного регламенту ЄС – REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and restriction of CHemicals). Він стосується реєстрації, оцінки, надання дозволів і обмеження використання хімічних речовин. Фахівці міністерства вже розробили відповідний Технічний регламент і найближчим часом подадуть його на розгляд Уряду.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, розробка та подання на затвердження Технічних регламентів, гармонізованих із європейськими CLP та REACH, були внесені Урядом у план пріоритетних дій на червень 2024 року.

Читайте також
Кабмін імплементував європейський регламент REACH щодо безпечності хімічної продукції
Кабмін імплементував європейський регламент REACH щодо безпечності хімічної продукції

Ухвалений документ стане важливим елементом нової національної системи управління хімічною продукцією, побудованої за європейськими стандартами

В Україні створять єдину онлайн-систему забезпечення хімічної безпеки
В Україні створять єдину онлайн-систему забезпечення хімічної безпеки

Платформу запустять як частину “ЕкоСистеми”

У США обмежують вміст "вічних" хімікатів у водопровідній воді
У США обмежують вміст "вічних" хімікатів у водопровідній воді

Уряд виділив 1 млрд $ на покриття витрат

Міндовкілля почало розробку правил поводження з відходами, що містять азбест
Міндовкілля почало розробку правил поводження з відходами, що містять азбест

У 67 країнах світу заборонили використання азбесту