Українські ТЕС очолили ТОП-10 найбрудніших електростанцій Європи burshtyn-rada.if.gov.ua

Українські ТЕС очолили ТОП-10 найбрудніших електростанцій Європи

Маргарита Шевченко

Суми державних субсидій у вугільну енергетику України є найбільшими у всьому регіоні і в 2018-2019 роках склали 751 млн євро

Перше місце в ТОП-10 найбрудніших ТЕС Європи посіла Бурштинська ТЕС, а інші українські електростанції стали найбільшими забруднювачами повітря в ЄС.

Про це сказано у матеріалі ГО "Екодія" з посиланням на нове дослідження аналітичного центру Ember. Як вказано, в Європі Україна продукує 72% всіх викидів зольного пилу, 27% двоокису сірки та 16% оксидів азоту. Загалом, Україна викидає отруйного пилу з вмістом важких металів більше, ніж всі країни ЄС, Туреччина та Західні Балкани.

За обсягами викидів двоокису сірки Бурштинська ТЕС займає 1-ше місце на континенті. Вона також є найстарішою ТЕС серед десятки топ-забруднювачів – її ввели в експлуатацію у 1964 році. Серед 30 найбільших джерел викидів цієї отруйної речовини Україні належать 12 станцій.

В антирейтингу електростанцій з найбільшими викидами пилу Україні належать 8 електростанцій (з 10-ти). Сюди входять Курахівська, Бурштинська, Трипільська, Луганська, Зміївська, Вуглегірська, Слов’янська, Ладижинська ТЕС. Всі вони були введені в експлуатацію у 60-70-х роках минулого століття.  В топ-30 по цим викидам входить 18 українських ТЕС.

Що стосується викидів оксидів азоту, то Запорізька ТЕС займає 2 місце серед найбільших забруднювачів. Інші українські ТЕС поступаються лише найбільшим електростанціям Європи (Німеччини, Польщі та Сербії). Проте і тут в рейтингу топ-30 забруднювачів Україні належить 9.

Автори дослідження зауважують, що з часу приєднання України до Договору про Енергетичне Співтовариство 10 років тому жодна з українських ТЕС не була приведена у відповідність до вимог Директив ЄС щодо викидів. Згідно з підрахунками Секретаріату Енергетичного Співтовариства суми державних субсидій у вугільну енергетику України є найбільшими у всьому регіоні і в 2018-2019 роках склали 751 мільйон євро.

"Бути найбільшим забруднювачем Європи – сумнівне досягнення. Використання вугілля є не лише економічним тягарем для держави, але й створює величезні ризики для здоров’я та життя наших громадян. Україна зобов’язана взяти курс на відмову від використання вугілля в енергетиці та закрити застарілі, брудні, ненадійні та небезпечні вугільні потужності. При цьому, це повинно відбуватися у справедливий спосіб до населення тих міст, які наразі економічно залежать від видобутку та спалення вугілля. Створення нових чистих підприємств та перекваліфікація працівників мають стати основою для справедливої трансформації відповідних регіонів”, – коментує керівник відділу енергетики "Екодії" Костянтин Криницький.

Як повідомляла ЕкоПолітика, у Національний план скорочення викидів внесуть зміни. Частково, причиною стали складнощі із залученням фінансових ресурсів на модернізацію вугільних ТЕС.

Читайте також
Війна в Україні підвищила популярність біопалива – експерти
Війна в Україні підвищила популярність біопалива – експерти

Громади потребують інвестиційної підтримки біомасових проєктів та допомоги у підготовці власних спеціалістів

В Україні тарифи на "зелене" тепло вбивають переваги котелень на біомасі – експерт
В Україні тарифи на "зелене" тепло вбивають переваги котелень на біомасі – експерт

Через тарифи та ціну на газ, альтернативне паливо стає економічно невигідним

У Великобританії епічно підірвали чотири вежі старої ТЕС. Відео
У Великобританії епічно підірвали чотири вежі старої ТЕС. Відео

Подивитись на таке видовище зібралось чимало глядачів

У світі 5% вугільних електростанцій відповідальні за 73% викидів CO2
У світі 5% вугільних електростанцій відповідальні за 73% викидів CO2

"Найбрудніша" електростанція у світі, згідно з дослідженням, розташована в Польщі