Українські хіміки для зниження викидів CO2 хочуть виробляти "зелений" аміак shutterstock

Українські хіміки для зниження викидів CO2 хочуть виробляти "зелений" аміак

Олекса Франко

Перехід на "зелений" аміак в Україні почали розглядати напередодні введення ЄС "карбонового податку"

Представники хімічної галузі України спільно з Національною академією наук займаються науковим опрацюванням низки технологічних процесів із метою створення можливості виробництва "зеленого" аміаку.

Як повідомляє пресслужба Федерації роботодавців України, перспективи розвитку хімічної промисловості обговорили 18 травня на зустрічі представників асоціації "Український клуб аграрного бізнесу", Союзу хіміків України, Всеукраїнської аграрної ради, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, а також представників виробників добрив.

"Союз хіміків України поінформував учасників зустрічі про те, що напередодні введення Євросоюзом "карбонового податку" і необхідності зниження викидів СО2 Україною хіміки спільно з Національною академією наук займаються науковим опрацюванням низки технологічних проєктів із метою створення можливості виробництва "зеленого" аміаку, зниження видаткових коефіцієнтів газу і здешевлення собівартості азотних добрив", – йдеться в повідомленні пресслужби ФРУ.

Хіміки та аграрії вказали на стабільність виробництва і поставок на внутрішній ринок азотних добрив. Зокрема, у 2020 році вдалося запустити майже з "нуля" виробництво аміаку на підприємстві "Сєвєродонецьке об'єднання "Азот" (Луганська область).

Також порушили питання щодо цін та обсягів імпорту добрив. Зазначається, що статистика відпускних цін національного виробника на азотні добрива в період весняної посівної 2021 року показує значний розрив у відпускних цінах українських виробників і трейдерів, маржа сягала понад $60 за тонну. На складних добривах маржа становила до $50.

Водночас ціни українських виробників азотних добрив незначно перевищували експортні ціни FOB Чорне море російських виробників. У березні-квітні імпортні азотні добрива навіть перевищували в ціні вітчизняні аналоги. Українські аналоги ряду комплексних добрив були майже вдвічі дешевшими за імпортні.

Виробники добрив і представники аграрних асоціацій дійшли згоди в не допущенні спекулятивного підвищення цін. Надалі буде вироблено ринкові формули ціноутворення на добрива із залученням галузевих експертів.

Наступна зустріч планується на майданчику Мінекономіки в червні з метою вийти на підписання меморандуму за принципом "цінові обмеження в обмін на квотні".

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, аграрії сформували спільну позицію щодо кліматичної політики України. Під час зустрічі запропонували стратегію “Green Deal – smart”, мета якої – захист інтересів українського бізнесу під час вироблення кліматичної політики держави.

Читайте також
Apple планує стати вуглецево-нейтральною компанією до 2030 року
Apple планує стати вуглецево-нейтральною компанією до 2030 року

Apple планує працювати з чистою енергією та використовувати перероблені матеріали для виробництва

У Німеччині можуть ввести загальнонаціональну заборону на водіння у вихідні
У Німеччині можуть ввести загальнонаціональну заборону на водіння у вихідні

Заборона на водіння у вихідні може стати необхідною згідно з чинним кліматичним законодавством

На Харківщині компостер допоміг уникнути 2,5 тисячі тонн викидів парникових газів
На Харківщині компостер допоміг уникнути 2,5 тисячі тонн викидів парникових газів

Громада може скоротити викиди метану на 30%, якщо люди компостуватимуть 20% органічних відходів