Українцям розповіли, як захистити тварин від господарів-живодерів Insider

Українцям розповіли, як захистити тварин від господарів-живодерів

Олена Яценьо

Що робити в разі знущання господарів із тварин

Одним із поширених і складних для доказування випадків жорстокого поводження з твариною є знущання з домашніх тварин за стінами будинку або квартири, а також на приватній ділянці.

Що робити, якщо ви стали свідком жорстокого поводження господарів, наприклад ваших сусідів, зі своїм вихованцем — розповіли експерти в зоозахисній організації UAnimals. Покрокову інструкцію того, як допомогти бідолашній тварині, опублікували на фейсбук-сторінці руху.

Насамперед за змоги потрібно зафіксувати факт жорстокого поводження на фото- або відеозйомку (у яких умовах тварина перебуває на подвір’ї або як чутно тварину біля квартири або через стіни у вашій квартирі).

Далі треба повідомити про випадки знущання представників зоозахисних організацій, волонтерів, служби органів місцевого самоврядування.

Наступним кроком має бути виклик поліції за номером "102". Якщо поліція не приїжджає, потрібно залишити скаргу за номером "102" або "0-800-50-02-02" і чекати на патруль. Бажано долучити сусідів, родичів і волонтерів.

Якщо власник відкрив двері, наполягайте на огляді та вилученні тварини.

Якщо тварина жива, не має ознак тілесних ушкоджень і каліцтва, працівники поліції, за наявності доказів, уповноважені скласти протокол за ст. 89 КУпАП ("Жорстоке поводження з тваринами") та вилучити тварину як об’єкт правопорушення до рішення суду про її конфіскацію.

Якщо тварина має ознаки тілесних ушкоджень, каліцтва, або є підстави вважати, що тварина мертва, треба наполягати на виклику слідчо-оперативної групи (СОГ), проведенні огляду тварини та огляду житла (згідно зі ст. 237 Кримінального процесуального кодексу України). У цьому випадку вчинено або вчиняється замах на кримінальне правопорушення (ст. 299 ККУ "Жорстоке поводження з тваринами") і слідчий має право зайти в житло без рішення суду (рішення суду отримується після огляду).

Якщо власник не відчиняє двері, проте чутно крики та як із тварини знущаються з-за дверей, тобто у вас є підстави вважати, що коїться злочин або замах на злочин, потрібно викликати СОГ та заходити у квартиру/домоволодіння, щоб припинити злочин або замах на злочин (це крайня потреба, щоб перешкодити діям злочинця). У разі прибуття поліції варто повідомити працівникам поліції про їхній обов’язок припиняти злочини та право входити до житла для його огляду без рішення суду.

Якщо власник знущається з тварини, проте саме зараз нічого про це не свідчить, потрібно написати заяву про вчинення адміністративного правопорушення до райвідділку поліції або звернутися із заявою про злочин для встановлення обставин. У разі бездіяльності поліціянтів слід оскаржувати її до обласного управління поліції та/або до суду.

Рекомендовано також фіксувати на фото- та відеозапис факти знущання, усі дії працівників поліції та власні дії.

Зооюристка UAnimals наголосила, що тільки впевнені дії зможуть дати тварині шанс на порятунок і притягнути живодера до покарання.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що 8 листопада 2021 року в Україні набув чинності зоозахисний закон № 2351, який Верховна Рада ухвалила в другому читанні 15 липня 2021 року.

Читайте також
Волонтери закликали допомогти тваринам зі скандального притулку на Київщині
Волонтери закликали допомогти тваринам зі скандального притулку на Київщині

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом жорстокого поводження з тваринами

"Закон на їхньому боці": на Закарпатті з’явилися борди на підтримку прав тварин
"Закон на їхньому боці": на Закарпатті з’явилися борди на підтримку прав тварин

Зоозахисники планують встановити аналогічні борди й в інших областях України