Українців масово закликають здавати макулатуру для допомоги ЗСУ Shutterstock

Українців масово закликають здавати макулатуру для допомоги ЗСУ

Олена Яценьо

На прохання відгукується багато людей

Освітні заклади, бібліотеки, посадовці в усіх куточках України запрошують усіх небайдужих жителів громад долучитися до збору макулатури на підтримку української армії.

Такі заклики останніми днями організації та публічні особи опублікували на відповідних сторінках у соцмережах.

У численних зверненнях до людей їх просять не викидати паперового сміття як непотріб, а здавати його як макулатуру на перероблення.

Здебільшого мета одна — підтримати Збройні Сили України. Усі вторговані за макулатуру гроші спрямують на ті чи інші потреби ЗСУ.

Наприклад, у Новояворівському ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 2, що на Львівщині, збір макулатури оголосили, щоб кошти з виторгу спрямувати для закупівлі турнікетів для військових.

Збір макулатури відбудеться в понеділок, 13 червня, об 11:00 у вищезазначеному навчальному закладі.

До акції закликали долучитися учнів і педагогів, а також усіх небайдужих жителів Новояворівська.

Триває збір паперового сміття з метою допомоги армії й у Конотопі. Його проводить Класичний коледж СумДУ.

Вторсировину можна приносити з 9:00 до 16:00 до Центру дозвілля молоді (вулиця Садова, біля гуртожитку).

У Черкаській області староста села Благодатного у Золотоніському районі Дмитро Шевченко теж закликав селян збирати макулатуру для допомоги ЗСУ.

"Ми планували організувати людей ще до війни зібрати вторинну сировину в селі й на виторговані гроші купити якесь приладдя у школу, можливо проєктор чи мультимедійну дошку... Проте війна внесла свої корективи. Нині ми повертаємося до нашої ідеї, проте змінюємо спрямування коштів. Тепер усі гроші для наших ЗСУ", — розповів староста.

Очільник села вирішив заохотити до збору паперу всі підприємства громади, перетелефонував колегам в інші старостинські округи, попросив розмістити повідомлення на своїх сторінках у соцмережі. Ба більше, у планах долучити й міські заклади освіти.

"Ідея така: старости збирають у себе в селах макулатуру, приїжджає підприємець і на місці оплачує здане вторинне рослинне волокно. Потім ми акумулюємо ці гроші й купуємо щось потрібне для військових. Чим можемо, тим допомагаємо", — сказав очільник Благодатного.

Ще раніше організували благодійний збір вторсировини на допомогу армії публічні бібліотеки Нікополя у Дніпропетровській області.

"З квітня в міських бібліотеках проходить акція “Збери макулатуру та ПЕТ-кришки — підтримай ЗСУ”. За місяць вдалося зібрати вже кілька тонн макулатури", — розповіли в пресслужбі Нікопольської міської ради.

"Ми дали оголошення в соцмережах, і на наше прохання відгукнулося дуже багато нікопольців по всьому місту. Приносили старі книжки, газети, папери та кришки від пластикових пляшок. За цей час ми вже двічі здавали макулатуру й завдяки цьому вдалося заробити 3 000 гривень, які ми передамо на потреби наших збройних сил”, — поділилася директорка Нікопольської ЦБС Олена Стовба.

Тим часом у Чернівецькій обласній бібліотеці утилізували понад 50 тисяч російськомовних книг пропагандистського характеру та ідеологічних, надрукованих за часів СРСР. Їх здали на макулатуру.

Нагадаємо також, що в Кропивницькому команда "Гончаренко центру" ініціювала збір пластикових кришечок від пляшок на подальше перероблення.

Раніше ЕкоПолітика писала, де у Львові здати паперові відходи на перероблення.

Читайте також
На Київщині учні зібрали понад 60 кг пластикових кришечок для виробництва дронів
На Київщині учні зібрали понад 60 кг пластикових кришечок для виробництва дронів

Учні ліцею підтримали ініціативу з охорони навколишнього середовища

Як працює сортувальна станція сміття на Львівщині
Як працює сортувальна станція сміття на Львівщині

Працівники щодня на механічній лінії вручну перебирають близько 7-10 тонн, які привозять зі Львова та довколишніх громад

В Ужгороді школярі впродовж місяця будуть вчитися сортувати сміття
В Ужгороді школярі впродовж місяця будуть вчитися сортувати сміття

Екоініціатива охопить усі школи обласного центру

У Німеччині комунальні служби не будуть вивозити неправильно відсортоване сміття
У Німеччині комунальні служби не будуть вивозити неправильно відсортоване сміття

Щороку через погане сортування Аахен втрачає до пів мільйона євро