Україна сама залучатиме кошти на "зелену" трансформацію, — Стефанішина Інтерфакс-Україна

Україна сама залучатиме кошти на "зелену" трансформацію, — Стефанішина

Олена Яценьо

До саміту в Глазго Україна очікувала, що отримає в межах СОР26 певні преференції

Віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина ініціюватиме спільні фінансові проєкти з Великою Британією, США та ЄС для мобілізації ресурсів на виконання Другого національно визначеного внеску України (НВВ2).

Про це Стефанішина заявила на пресланчі за результатами міжнародних кліматичних переговорів для України, передає Укрінформ.

За словами віцепрем'єрки, під час підготовки рішення щодо НВВ2 український уряд зазнавав "шаленого політичного тиску" з боку великих гравців, зокрема Євросоюзу та Великобританії, стосовно амбіцій, умов і часових рамок, які наша держава закладала в це рішення.

Відповідно, зауважила Стефанішина, Україна очікувала, що після такого амбітного кроку отримає в межах СОР26 певні преференції в сенсі долучення до ініціатив і фінансових ресурсів.

"Однак в рамках діяльності Конференції (у Глазго. — Ред.) Україну поставили в один рядок з усіма країнами незалежно від того, які в кого були амбіції, що в принципі означало, що в реалізації наших цілей ми маємо покладатися тільки на себе", — зазначила Стефанішина.

Вона нагадала, що в рішенні про НВВ2 Україна задекларувала, що скорочення викидів до 35% потребуватиме додаткових ресурсів в обсязі приблизно 102 млрд євро на 10 років. Тим часом у рамках Конференції в Глазго був лише заклик, що треба працювати ще більше й ще наполегливіше задля "зеленої" трансформації.

"Те, що фактично фінансові механізми самої Паризької угоди не будуть основним джерелом покриття або залучення ресурсів в рамках НВВ2, було певним розчаруванням... Тому за результатами СОР-26 я ініціюватиму певні спільні фінансові проєкти з Великою Британією, США і ЄС щодо мобілізації ресурсів на різні елементи виконання НВВ2 — від справедливого вугільного переходу до підтримки альтернативних джерел енергії, (розвитку) альтернативних напрямків енергетики", — поінформувала Стефанішина.

Також за результатами СОР26 вона вже домовилася провести низку перемовин про те, щоб кредитний портфель міжнародних фінансових установ також спрямовувався до наших національних банків, які, відповідно, могли б кредитувати малий і середній бізнес або інновації в межах зеленої трансформації.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що 30 липня 2021 року Кабінет міністрів України схвалив оновлений Національно визначений внесок України до Паризької кліматичної угоди, який передбачає зменшення викидів парникових газів до 35% від рівня 1990 року.

Читайте також
НВВ до Паризької угоди: які кліматичні цілі України
НВВ до Паризької угоди: які кліматичні цілі України

В Україні майже півроку нічого не відомо про оновлення Національно визначеного внеску до Паризької угоди

В Україні розробили план реалізації оновленого Національно визначеного внеску
В Україні розробили план реалізації оновленого Національно визначеного внеску

Україна має зробити свій внесок до глобальної боротьби зі зміною клімату

Екокомітет Верховної Ради підбив екологічні підсумки року
Екокомітет Верховної Ради підбив екологічні підсумки року

Під час обговорення акцентували на питаннях кліматичної політики та декарбонізації економіки

Стало відомо, коли Мінекології розробить план імплементації НВВ2
Стало відомо, коли Мінекології розробить план імплементації НВВ2

Україна має скоротити викиди парникових газів на 65% від рівня 1990 року до 2030 року