Україна потребує прискорення енергетичного переходу, – Ставчук, Савицький shutterstock

Україна потребує прискорення енергетичного переходу, – Ставчук, Савицький

Катерина Бєлоусова

Агресія та шантаж з боку Росії додали терміновості планам щодо повної декарбонізації Європи

Україні необхідна капітальна перебудова енергетики, спрямована на усунення енергетичної залежності від імпорту вугілля, газу, нафти та ядерного палива, для підтвердження свого суверенітету та здобуття енергетичної незалежності.

Це стверджують заступнця міністра Міндовкілля з питань європейської інтеграції Ірина Ставчук та експерт з кліматичної та енергетичної політики Української Кліматичної Мережі Олег Савицький, повідомляє EURACTIV.

У 2020 році Україна імпортувала 12 млн тонн нафти та нафтопродуктів, 21 млн тонн вугілля та 9,1 млрд м3 природного газу, а також російського ядерного палива на $212 млн, що становить 62% від усіх поставок паливних збірок.

У 2021 році Україна скоротила імпорт газу в шість разів до 2,6 млрд м3. Але залежність від Росії залишається, оскільки 89% імпортованого газу надходить у зворотному порядку з країн ЄС, куди надходять транзитні потоки.

Щоб отримати повну та абсолютну енергетичну незалежність від Росії, Україна в процесі відбудови має піти шляхом прискореного енергетичного переходу.

Мережа Кліматичних Заходів Європи (Climate Action Network (CAN) Europe), яка об’єднує понад 1700 громадських організацій в 38 країнах, закликала Європейську комісію та національні уряди Європейського Союзу вжити рішучих і негайних заходів для ліквідації залежності від викопного палива.

CAN вказує конкретні заходи для впровадження прискореного, безпечного та сумісного з Паризькою угодою плану енергетичного переходу в ЄС. Ці також актуально для майбутнього України.

Виробництво обладнання для відновлюваної енергії, акумуляторів, електромобілів, теплових насосів, виробництва сталі на основі водню та інші рішення для позбавлення від залежності від викопного палива мають стати центром відродження української промисловості.

“Ми не повинні просто стати на шлях енергетичного переходу. Ми маємо бігти ним та штовхати всю Європу вперед до повного припинення використання вугілля, нафти і газу”, – підкреслили в матеріалі.

За місяць після повномасштабного вторгнення в Україну, країни ЄС заплатили Росії понад 22 млрд за викопне паливо. 

“Вторгнення в Україну має стати початком кінця для російської нафтогазової промисловості, і ЄС має докласти всіх зусиль, щоб прискорити перехід від викопного палива до зеленої енергії”, – йдеться в повідомленні.

Проти Центрального банку Росії Західні держави ввели санкції та заморозили його резерви, однак Кремль намагається поставити "Газпром" на місце Центрального банку і  вимагає платити за енергоносії в рублях.

В матеріалі зазначили, що такий шантаж ЄС показує наскільки Росія для свого виживання покладається на експорт викопного палива.

“Без мільярдних фінансових потоків від експорту вуглеводнів, Росія не змогла б вести гібридні війни проти сусідніх країн, фінансувати пропаганду та жорстоку репресивну машину всередині країни. Вона також не зможе створювати наступальну зброю і шантажувати світ ядерною зброєю”, – пише EURACTIV.

Окрім того, залежність від викопного палива створює глобальну проблему – зміну клімату. За словами генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша це є взаємним гарантованим знищенням.

“Європа та Україна, об’єднані в єдину синхронну електричну мережу, стоять на порозі нової ери "зеленої" енергетики з величезним спільним потенціалом для розвитку відновлюваної енергетики”, – зазначено в матеріалі.

Нагадаємо, Україна продовжить отримувати підтримку від Енергетичного Співтовариства у запровадженні гарантій походження "зеленої" енергії. 

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Польща відмовиться від російського вугілля.

Читайте також
Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики
Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики

В Меморандумі також йдеться про підтримку та розвиток співробітництва та ділового партнерства між данським та українським бізнесом

У Данії оголосили тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій
У Данії оголосили тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій

Наразі у країні загалом встановлено 2,7 ГВт офшорних вітрових електростанцій

Україні потребні альтернативні джерела енергії замість тих, що руйнує росія, – Зеленська
Україні потребні альтернативні джерела енергії замість тих, що руйнує росія, – Зеленська

Внаслідок російських ракетних атак пошкоджено близько 80% енергетичних потужностей