Україна може зняти мораторій на експорт лісу: "слуги народу" розробили законопроєкт shutterstock

Україна може зняти мораторій на експорт лісу: "слуги народу" розробили законопроєкт

Під забороною будуть види лісу лише з Червоної книги, а все інше піде на ринок

Законопроект про ринок деревини розроблений і його незабаром приймуть. Авторами документа стали народні депутати  від фракції "Слуга народу" Дмитро Наталуха і Роксолана Підласа. 

Про це стало відомо з публікації, розміщеної в Телеграм-каналі Соросята.

Разом з тим, у спільній декларації Саміту Україна – Європейський Союз, а саме у пункті №16 чітко зазначено, що наша держава готова взяти на себе зобов'язання щодо мораторію на експорт деревини. ЕкоПолітика вже детально розповідала про цей кейс у своєму матеріалі.

"Проаналізувавши розроблений законопроєкт про ринок деревини №4197-д не важко зробити висновок, що під забороною будуть види лісу лише з Червоної книги, а все інше піде на ринок. Доречі, 600 млн євро безповоротної фінансової допомоги, які отримала Україна від ЄС є нічим іншим, ніж авансом за ліс. Законопроєктом передбачено, що "нормативи мінімальних необхідних лісів для областей" будуть затверджуватись наказом структурного підрозділу Кабінету міністрів. До цих нормативів входитимуть повалені дерева та ліс кругляк, який так цікавить наших сусідів. Також Кабмін буде визначати, хто має дозвіл на вирубку лісу, а хто ні. Зелене світло до безперебійного ведення лісового бізнесу дасть довідка, в якій буде зазначено, що у складі "деревини" відсутні види з Червоної книги. Цю довідку видаватиме також Кабінет Міністрів", — зазначає телеграм-канал.

Окремо у законопроєкті Наталухи-Підласи зазначається, що суб'єкти господарської діяльності мають право здійснювати всі операції з деревом (обробка, переробка, відчуження) за умови, що це дерево одержано законним способом. Визначати законність буде Кабмін.

ЕкоПолітика отримала коментарі щодо мораторію від офіційного Представництва ЄС в Україні. Зокрема, там підтвердили, що 16-м пунктом спільної заяви по саміту в Києві сторони домовилися про зняття мораторію на експорт лісу-кругляку.

"У цьому пункті Сторони погодилися вирішити проблему заборони експорту деревини, "вживши заходи, необхідні для виконання відповідного рішення Арбітражної комісії". Знявши заборону на експорт у 2015 році, Україна виконала б рішення комісії. Кінцевий термін виконання рішення – липень 2021 року", — пояснили у Представництві.

Також там пояснили, як зняття мораторію відобразиться на Україні.

"Зняття заборони на експорт деревини, по суті, означає те, що Україні слід було б продавати деревину також до ЄС, а не лише місцевим покупцям. Україна все ще може і справді має продовжувати боротися з незаконними рубками, сприяти сталому управлінню лісами та лісовідновленням відповідно до цілей щодо навколишнього середовища та зміни клімату. Це ті цілі, які ЄС просуває як всередині, так і ззовні.

Справді, ЄС підтримує Україну різними проєктами, включаючи підтримку захисту навколишнього середовища, державного управління та сталого лісового менеджменту, а також, наприклад, розвитку ланцюгів вартості недеревних лісових продуктів та багатоцільового управління лісами", — сказано в коментарі.

Нагадаємо, мораторій на експорт лісу-кругляка (окрім сосни) діє з листопада 2015-го, сосну включили до мораторію у січні 2017-го. Заборона на вивіз лісу чинна протягом 10-ти років. За нею експортувати можна лише оброблену або паливну деревину.

Читайте також
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів

Збитки від незаконних рубок можуть сягати близько одного мільярда грн за рік

В Україні з початку року відновили 9,7 тис. гектарів лісів
В Україні з початку року відновили 9,7 тис. гектарів лісів

Лісівники продовжують виконувати свої першочергові завдання