Україна має представити на Саміті ООН свій внесок у глобальні продовольчі системи, — Качка shutterstock

Україна має представити на Саміті ООН свій внесок у глобальні продовольчі системи, — Качка

Олена Яценьо

Напрацюють Національну доповідь, як сільське господарство може бути ефективним і максимально кліматично дружнім

Під час напрацювання пропозицій до Національної доповіді, яку презентують на Саміті ООН з продовольчих систем, потрібно не лише враховувати засади Європейської "зеленої" угоди, але й продемонструвати власний досвід.

Про це під час дискусії на тему "Дружнє до довкілля виробництво" заявив заступник міністра економіки — торговельний представник України Тарас Качка. Зустріч відбулася 19 липня в межах Національного діалогу з трансформації продовольчих систем, передає пресцентр Мінекономіки.

"Розмова йде про те, як сільське господарство може бути ефективним і максимально кліматично дружнім. Меліорація, тваринництво, розорювання земель – у кожному з цих елементів у нас є свій унікальний досвід. Тому ми не повинні будувати нашу позицію за продовольчими системами лише на запозиченні зовнішніх технологій. Навпаки, сьогодні важливо представити наш внесок, який ми можемо зробити в глобальні продовольчі системи. І надалі це переросте в маркетинг української продукції", — зазначив Качка.

Як повідомили в міністерстві, зустріч є ще одним кроком до віднаходження в широкому колі експертів — від профільних міністерств до громадських асоціацій та бізнес-об’єднань — національного підходу до трансформації продовольчих систем.

Учасники заходу сфокусувалися на екологічних питаннях, зокрема обговорили Smart Green Deal для України, кліматичні виклики та забезпечення ресурсоефективності та природоохоронного виробництва, біоенергетику, практичні кроки до інклюзивних систем харчування в Україні, агрометеорологічні служби, трансформацію систем зрошення, національну політику відповідно до Коронівійської спільної програми ООН з питань сільського господарства.

"За результатом усіх етапів публічного обговорення буде напрацьовано Національну доповідь, яку представлять на Саміті з продовольчих систем у вересні. Також буде розроблено відповідний план дій до вказаного документа", — йдеться в повідомленні.

Зазначимо, що Саміт ООН із продовольчих систем має покласти початок новим діям у сільському виробництві, щоб забезпечити зростальні потреби на фоні змін клімату поруч зі щораз більшим попитом.

Раніше ЕкоПолітика писала, що українці щороку викидають зі своїх холодильників понад 76 кілограмів продуктів, з яких ще можна було б приготувати корисну їжу.

Читайте також
У Києві зафіксували високий рівень забрудненності повітря через пил із Сахари
У Києві зафіксували високий рівень забрудненності повітря через пил із Сахари

Українців закликали зачиняти вікна у приміщеннях, тому що пил може бути шкідливим для дітей, літніх та людей з респіраторними захворюваннями

Половина українців не готові платити більше за зелений перехід – опитування ФАМА
Половина українців не готові платити більше за зелений перехід – опитування ФАМА

Підтримка переходу на зелену енергетику знизилася з 30,4% у 2023 році до 25,4%