Українці викидають 76 кілограмів продуктів на смітники щороку

Українці викидають 76 кілограмів продуктів на смітники щороку

Маргарита Толстих

До смітника потрапляють здебільшого овочі та фрукти, які трохи переспіли та втратили естетичний вигляд

Щороку українці викидають зі своїх холодильників понад 76 кілограмів продуктів, з яких ще можна було б приготувати корисну їжу.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.

До сміттєвих баків люди відправляють м'які буряки, трохи залежалу капусту, почорнілі банани та хліб, який почав черствіти. Навіть яблука із власного садка, на яких почали з'являтися темні плями, йдуть у кошик.

А у магазинах наші співвітчизники не поспішають купувати товари за знижкою. Зізнаються, що їх відлякую нетоварний вид продуктів. А деякі вважають придбання товарів, у яких вичерпується термін придатності, несолідним. Мовляв, я не настільки бідний, щоб купувати "непотріб".

В результаті у смітнику опиняються тони органіки. Себто, природних продуктів, які не спожили. Це - не тільки додаткові витрати для бюджету. Це ще й удар по екології. Адже далеко не кожна родина вміє утилізувати рештки їжі правильно.

"Причиною такої споживацької поведінки є пострадянський синдром постійного дефіциту їжі. І хоча ситуація з різноманіттям продовольства на полицях магазинів радикально змінилась - звичка у людей, на жаль, лишилась", — коментує ситуацію директор "Укрекоальянсу" Максим Барінов.

А кухар і автор кількох кулінарних книг Євгеній Клопотенко запевняє, що продукти "нетоварного" вигляду — бажані гості на ресторанній кухні. В приклад наводить європейські країни. Там уже існують мережі ресторанів, які готують страви лише із товарів другого сорту. А ще штрафують своїх відвідувачів за недоїдки у тарілках.

До слова, Євген Клопотенко навіть згодився на камеру провести кулінарний експеримент. Із залежалих бананів, авокадо, моркви, помідорів та буряків він приготував для українських зірок вишукано вечерю. Жоден із гостей під час прийому їжі не здогадався, у якому вигляді ще кілька годин були інгредієнти для цих страв.

Як писала ЕкоПолітика раніше, в мережі опублікували відео з відходами, які не підлягають переробці. Серед них і популярні харчові продукти. До прикладу, твердий сир.

Читайте також
На Чернігівщині підприємство забруднювало землю відходами від переробки продуктів
На Чернігівщині підприємство забруднювало землю відходами від переробки продуктів

Було відкрито кримінальне провадження ч.1 ст.239 ККУ (забруднення або псування земель).

На Херсонщині з’явиться завод з переробки відходів руйнації
На Херсонщині з’явиться завод з переробки відходів руйнації

Ведуться переговори з міжнародними інвесторами, щоб залучити їх до реалізації проєкту

У світі відзначили День переробки: що відомо про цей день
У світі відзначили День переробки: що відомо про цей день

46% відходів людства можна переробити, однак фактично цей показник сягає 16%