У Житомирі вже в травні розпочнуть будівництво першого сміттєпереробного заводу shutterstock

У Житомирі вже в травні розпочнуть будівництво першого сміттєпереробного заводу

Олекса Франко

Водночас відкриття заплановано в березні 2022-го

Уже з травня в Житомирі розпочнеться будівництво заводу з перероблювання сміття. Сміттєпереробний комплекс має стати першим таким проєктом в Україні

Про це на спільній пресконференції 21 квітня розповіли мер Житомира Сергій Сухомлин і директор групи компаній “Ґрін Бін Україна” Євгеній Барах, передає Житомир.Інфо.

 "Ми керуємося Концепцією інтегрованого розвитку Житомира, у якій передбачено відкриття сміттєпереробного комплексу у 2021–2023 рр. Це черговий крок до поліпшення довкілля міста, тому що це підприємство не буде забруднювати атмосфери, акцент зроблено суто на перероблюванні сміття. З відходів будуть робити компост,  RDF– пальне, вторинну сировину", – зазначив міський голова Сергій Сухомлин.

Наголошується, що це буде перший завод в Україні, технологія якого передбачає не спалювання, а перероблювання сміття.

"У травні цього року розпочинаються будівельні роботи. Нині завершуються остаточні розрахунки й актуалізується бюджет на виконання будівельних робіт, графіки фінансування і графіки виконання будівельних робіт. І, відповідно, у травні ми стартуємо, і до кінця року наша мета – побудувати та ввести в експлуатацію й забезпечити місто Житомир першим заводом в Україні, технологія якого передбачає не спалювання, а саме перероблювання сміття, як ми на старті цього проєкту й обіцяли. Кінцева дата завершення робіт і повноцінного введення в експлуатацію заводу та всієї інфраструктури – з січня по березень наступного року", – розповів директор групи компаній "Ґрін Бін Україна" Євгеній Барах.

Сміттєпереробний завод споруджуватимуть у промисловій зоні міста за адресою проїзд Складський, 20. Своїм коштом побудує його приватне підприємство "Ґрін Бін", яке нині займається вивезенням сміття з деяких районів Житомира.

Зазначається, що про плани на будівництво заводу з утилізації та перероблювання сміття в Житомирі говорили впродовж кількох років. Нині інвестор має всі необхідні дозвільні документи.

Завершити будівництво планують вже у грудні 2021 року, а запустили лінію з перероблювання сміття – у січні-березні 2022 року.

"Потужність заводу на сьогодні нормативна — 510 тисяч кубів на рік. Буде окрема сортувальна лінія, окремо компостування. У кінцевому результаті завод буде створювати, виробляти компост, RDF-пальне, яке буде альтернативою для забезпечення тепловою енергією як промислових, так і звичайних споживачів. І, звичайно, вторинна сировина — як третій складник. Завдяки функціонуванню заводу буде створено 150 нових робочих місць”, — додав Євгеній Барах.

Вартість утилізації 1 тонни сміття на новому заводі становитиме близько 3 євро за тонну. За словами мера, це передбачатиме абсолютно незначне зростання тарифу на вивезення сміття для жителів Житомира.

"Вартість утилізації та перероблювання сміття в Європі становить 37-40 євро за тонну, а якщо говорити про таку країну, як Австрія, то вартість доходить до 120 євро за тонну. Ми підписали угоду, яка була проголосована на сесії та за якою вартість перероблювання становить трошки більш як 3 євро. Це в десятки разів дешевше, ніж в Європі", – зазначив Сергій Сухомлин.

Новий завод не перероблятиме сміття зі сміттєзвалища на Крошні, адже технологією передбачено, що відходи потрібно доставити на лінію за одну або дві доби після потрапляння в сміттєвий бак. У муніципалітеті кажуть: готують проєкт із рекультивації полігону ТПВ й обіцяють представити його найближчим часом.

“Я не бачу можливості забирати сміття, і Європа також майже не переробляє старе сміття. Потрібно робити проєкт по рекультивації цього полігону і його закритті. Робити нові карти, а старий полігон повністю закривати. Зараз ми працюємо ще над одним проєктом, і думаю, що найближчим часом ми його презентуємо, це станція очищення фільтрату, який знаходиться на полігоні, а потім потрапляє в наші річки. Потрібно розв’язати цю проблему, і найближчим часом ми будемо презентувати проєкт по фільтраційній станції для нашого полігону”, — анонсував міський голова.

Відомо, що будівництво сміттєпереробного заводу в Житомирі мало розпочатися на початку березня 2020 року.

Раніше ЕкоПолітика розповідала, де та коли в Україні мають з'явитися сміттєпереробні заводи та на якому етапі будівництво.

Читайте також
У Житомирі планують запустити біоТЕЦ на пальному з відходів
У Житомирі планують запустити біоТЕЦ на пальному з відходів

Місто планує щорічно заміщати 20 млн м3 природного газу RDF-сировиною

Злив стічних вод у річку Житомира завдав збитків на 22 мільйони гривень
Злив стічних вод у річку Житомира завдав збитків на 22 мільйони гривень

Вживаються заходи щодо відшкодування заподіяної шкоди

Житомир хоче стати першим "зеленим" містом України: досягнення та плани
Житомир хоче стати першим "зеленим" містом України: досягнення та плани

В Житомирі реалізували численні проєкти з термомодернізації житлових будинків та обʼєктів соціальної інфраструктури

Ліси Житомирщини оберігатиме від пожеж система спостереження "Око лісу"
Ліси Житомирщини оберігатиме від пожеж система спостереження "Око лісу"

Ліси Житомирської області перебувають під потрійним наглядом