У Женеві закликали зупинити агресію РФ, щоб уникнути глобальної екокатастрофи shutterstock

У Женеві закликали зупинити агресію РФ, щоб уникнути глобальної екокатастрофи

Катерина Бєлоусова

Дії російських військ становлять загрозу не тільки громадянам та економіці України, але й наносять непоправну шкоду навколишньому природному середовищу

У Женеві, на засіданні керівних та робочих органів Конвенції про біологічне різноманіття, заступник постійного представника України Олександр Капустін закликав спільноту зробити все можливе для зупинення російської агресії, яка може призвести до глобальної екологічної катастрофи.

Засідання, стороною якого є Україна, розпочало роботу 14 березня 2022, повідомляє Permanent mission of Ukraine in Geneva у Facebоok.

Захід триватиме протягом двох тижнів та є одним з найбільш представницьких світових екологічних форумів. У ньому беруть участь понад 1500 делегатів з різних країн світу та міжнародних, в тому числі неурядових, організацій екологічного спрямування.

Капустін на відкритті спільного пленарного засідання привернув увагу до руйнівних наслідків військової агресії РФ для природних екосистем України.

"Дії російських військ становлять загрозу не тільки громадянам та економіці України, але й наносять непоправну шкоду навколишньому природному середовищу" – зазначив він. 

Капустін також наголосив на негативному впливові російської агресії на стан біорізноманіття в Україні, особливо рідкісних та зникаючих видів, знищенні їх середовищ існування, на відновлення яких піде багато років.

Російські війська здійснюють свою незаконну діяльність на території майже половини існуючих на території України Рамсарських угідь, які мають міжнародне природоохоронне значення, а більше 20 природних та біосферних заповідників зазнають непоправної шкоди.

Він також розповів про ядерні та хімічні загрози, пов’язані з військовою агресією Росії, зокрема у зв’язку з погрозами використання ядерної зброї, руйнуванням в результаті обстрілів нафтосховищ та військових складів, а також з захопленням атомних електростанцій України.

"Дії Російської Федерації становлять екзистенційну загрозу для світу і несуть безпрецедентні та довготривалі наслідки для навколишнього середовища" – наголосив Капустін.

Привернувши увагу до ухваленої 2 березня 2022 року резолюції ГА ООН "Агресія проти України", представник України закликав держави-учасниці та міжнародні організації зробити все від них залежне для зупинення російської агресії, яка потенційно може призвести до екологічної катастрофи глобального масштабу.

“Виступ представника України викликав схвальну реакцію учасників заходу”, – зазначено в матеріалі.

Нагадаємо, стали відомі результати зустрічі представника Міндовкілля з Комісаром ЄС.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Польща вимагає виключити Росію з МАГАТЕ.

Читайте також
На Миколаївщині унікальний степ перетворюють на ліс: екоактивісти бʼють на сполох
На Миколаївщині унікальний степ перетворюють на ліс: екоактивісти бʼють на сполох

Екоактивісти закликають припинити заліснення Олександрівської балки та створити заказник

Європарламент ухвалив закон про відновлення 20% суші та моря до 2030 року
Європарламент ухвалив закон про відновлення 20% суші та моря до 2030 року

Понад 80% європейських ареалів перебувають у “поганому” стані

Рослини почали адаптовуватися до зникнення комах-запилювачів: науковці бʼють на сполох
Рослини почали адаптовуватися до зникнення комах-запилювачів: науковці бʼють на сполох

За останні 30 років розмір квітки зменшився на 10%, а кількість нектару на 20%

На Київщині заповідники допомогли відновити популяцію рідкісної квітки – екологи
На Київщині заповідники допомогли відновити популяцію рідкісної квітки – екологи

У Голосіївському нацпарку у 2022 році знайшли численні популяції сну чорніючого та розкритого