У Запорізькій області через стару шахту може статися екологічна катастрофа Укрінформ

У Запорізькій області через стару шахту може статися екологічна катастрофа

Маргарита Толстих

У Запорізькій області на шахтах у Степногірську проводяться роботи з демонтажу обладнання та устаткування шахтного комплексу - вирізаються металоконструкції

Якщо занедбану шахту у місті Степногірськ у Запорізькій області почнуть демонтувати, то без води можуть залишитися мешканці усього регіону.

Про це повідомляє Укрінформ.

Попередила журналістів про екокатастрофу, що насувається, голова Степногірської селищної громади Ірина Кондратюк. Жінка вже понад 5 років  охороняє шахту і не дозволяє почати демонтажні роботи. Адже вони загрожують катастрофою для довкілля: шкідливі відходи промислового виробництва забруднять питну воду.

Будівельні роботи можуть призвести до екологічної катастрофи — отруєння бучакського водоносного горизонту, що може залишити без питної води значну частину Запорізького регіону. Кріплення шахти не можна знімати. Все впаде і під землю", — пояснює Кондратюк.

Видобувати руду в цьому регіоні почали наприкінці 70-х років минулого століття. Почалася розробка Великотокмацького родовища марганцевих руд. Геологи говорили про запас корисних копалин у 1,5 млрд тонн.

Проте, гірничо-збагачувальний комбінат припинив  своє існування в 90-хроках. У 1998 році горизонтальні та вертикальні стволи шахти затопили. А у 2016 році виконавча служба Василівського району прийняла рішення продати частину шахтних кріплень шляхом демонтажу.

Ірина Кондратюк своєю чергою переконана, що шахту необхідно правильно законсервувати. Тоді вона стане безпечною для довкілля.

"Якщо в майбутньому тут все ж планують відновити видобуток руди, то вхід в шахту необхідно забетонувати. Щоб потім можна було його відкрити, воду відкачати, висушити й працювати", — сказала Кондратюк.

ЕкоПолітика раніше писала про те, що на Запоріжжі в шахтах ріжуть металоконструкції. Це загрожує регіону екологічним лихом.

Читайте також
22 березня відзначають Всесвітній день води: цікаві факти про цей день
22 березня відзначають Всесвітній день води: цікаві факти про цей день

Російська збройна агресія вже завдала українським водним ресурсам шкоди на понад 83 млрд гривень

На Глухівщині у сільських колодязях виявили нітрати
На Глухівщині у сільських колодязях виявили нітрати

Основним джерелом нітратів у воді є добрива, які змиваються з полів

В Міндовкілля анонсували створення нацкомпанії “Вода України”: що зміниться
В Міндовкілля анонсували створення нацкомпанії “Вода України”: що зміниться

Реформа дозволить залучити 1,4 мільярда гривень на ремонт та модернізацію водогосподарської інфраструктури

Іспанія витратить $2,6 мільярда для боротьби з катастрофічним висиханням Каталонії
Іспанія витратить $2,6 мільярда для боротьби з катастрофічним висиханням Каталонії

Нові інвестиції допоможуть задовольнити потреби 3,3 мільйона людей у воді до 2030 року