На Запоріжжі в шахтах ріжуть металоконструкції: це загрожує екологічним лихом Shutterstock

На Запоріжжі в шахтах ріжуть металоконструкції: це загрожує екологічним лихом

Олекса Франко

На терміновій нараді ЗОДА постановили, що ситуація надскладна й вимагає оперативного розв'язання

У Запорізькій області на шахтах у Степногірську проводяться роботи з демонтажу обладнання та устаткування шахтного комплексу - вирізаються металоконструкції. Такі дії можуть призвести до отруєння ґрунтових вод, а отже — до ситуації, за якої місто та регіон залишаться без води.

Інформація від контролювальних органів про факти недотримання чинних норм безпеки на шахтах Степногірської громади стала приводом для термінової наради Запорізької ОДА, йдеться на сайті обласної державної адміністрації.

За словами першого заступника голови облдержадміністрації Володимира Шустова, ситуація надскладна й вимагає оперативного розв'язання.

"У такому стані вона залишатися не може. Сьогодні владі потрібно ухвалити управлінські рішення, щоб не допустити виникнення екологічної катастрофи", — наголосив Шустов.

За інформацією ЗОДА, якщо найближчим часом не буде вжито реагувальних заходів, подальші будівельні роботи можуть призвести до екологічної катастрофи — отруєння водоносного горизонту, що, відповідно, залишить без питної води значну частину Запорізького регіону.

Голова Степногірської селищної громади Ірина Кондратюк повідомила учасникам наради, що шахти перебувають у власності ЗАТ "Стептехсервіс". Однак роками підприємство фактично не працювало й тільки нарощувало борги. Тому судом накладено арешт на майно, а виконавчою службою здійснювалася реалізація окремих об’єктів проммайданчику та будівельних матеріалів.

На думку експертів, які взяли участь в обговоренні, демонтаж або консервацію конструкцій шахт можливо проводити лише за погодженим проєктом. Також об'єкт має пройти не одну перевірку державних органів нагляду та фахівців.

Нині ж усі роботи на проммайданчику проводяться без дозволів і дотримання вимог чинного законодавства України з питань санітарної, техногенної, екологічної, пожежної безпеки, охорони праці та будівництва.

У підсумку всім учасникам наради доручено в терміновому порядку надіслати до облдержадміністрації офіційні пропозиції зі своїм баченням проблеми.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, американське видання The New York Times назвало головним ризиком для України внаслідок кліматичних змін дефіцит води.

Читайте також
У Запоріжжі дим з кустарних печей для спалювання гуми отруював повітря
У Запоріжжі дим з кустарних печей для спалювання гуми отруював повітря

Печі працюють без жодного пилогазоочисного обладнання

У містах Запорізької області перевірили радіаційний фон: які показники
У містах Запорізької області перевірили радіаційний фон: які показники

В нормі показник гамма-фону не має перевищувати позначку 20 мікрорентгенів на годину