У Вільнюсі закінчилася конференція “Зелене відновлення України”: ключові результати

У Вільнюсі закінчилася конференція “Зелене відновлення України”: ключові результати

Катерина Бєлоусова

Єврокомісія запропонувала витратити на підтримку України €50 мільярдів євро протягом 2024-2027 років

У Вільнюсі, Литва, закінчилася чотириденна конференція "Зелене відновлення України" (Ukraine Green Recovery Conference), під час якої обговорили поточну екошкоду від війни, а також стратегії та конкретні рішення для зеленого відновлення.

Конференція мала на меті проаналізувати конкретні виклики та рішення, щоб цілі сталого розвитку залишалися в центрі майбутніх інвестицій і реформ, повідомляє депутатка Полтавської облради Ольга Величко у Facebook.

Конференція тривала з 28 листопада до 1 грудня та складалася з пʼяти сесій, а саме:

  • "Можливості для зеленого відновлення, які пропонує ЄС" – про ключові програми фінансування ЄС та інші ініціативи, які можуть підтримати зелене відновлення України;
  • "Задоволення ключових потреб українських муніципалітетів" – щодо практичної допомоги громадам, які беруть участь у відбудові та відновленні України; презентація результатів ініціативи з розбудови потенціалу;
  • "Планування майбутнього міст" – демонстрування ефективних сталих рішень для планування майбутнього міст, базуючись на проєктах, які фінансуються ЄС;
  • "Екологічні будівлі майбутнього" – презентація технічних рішень для сталої реконструкції будівель та районів в Україні; демонстрація кращих прикладів та рішень з проєктів, що фінансуються ЄС;
  • "Зелене відновлення у ширшому процесі наближення до ЄС" – стосовно прогресу України в контексті європейських та практичних аспектів, пов’язаних з державними закупівлями.

Величко розповіла, що на конференції презентували відкриття грантової програми LIFE EU для України. Це інструмент фінансування Європейського Союзу проєктів для впровадження, оновлення та розвитку екологічної та кліматичної політики та законодавства ЄС шляхом співфінансування. Тепер Україна зможе претендувати на фінансування проєктів від Європейської комісії щодо:

  • охорони природи та біорізноманіття;
  • переходу до циркулярної економіки;
  • пом'якшення наслідків зміни клімату та адаптації до них;
  • переходу на чисту енергію.

На конференції спікери обговорили широкий спектр тем – від рішень для зеленої реконструкції до процесів державних закупівель та загальних вимог до зеленого відновлення. На заході Україну представляла низка політиків, які розповіли про:

  • ключові принципи відбудови України – міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець;
  • рішення для зеленої реконструкції України - голова Громадської ради Міндовкілля  та президентка Всеукраїнської громадської організації "Жива планета" Світлана Берзіна;
  • прогрес України у наближенні до стандартів ЄС у сфері зеленої економіки – голова парламентського комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко;
  • процеси публічних закупівель – директор онлайн-платформи публічних закупівель Prozorro Микола Ткаченко;
  • загальні вимоги до зеленого відновлення України від ключових донорів та інвесторів – радник віцепрем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Олексій Рябчин.

facebook.com/EnvironmentalofUkraine

Окрім того, у конференції взяла участь низка українських представників громадськості, підприємців та чиновників, наприклад президентка Асоціації професіоналів довкілля (PAEW) Людмила Циганок

facebook.com/myla.tsyganok

На заході президент Литви Гітанас Науседа відзначив “неймовірний прогрес” України у здійсненні реформ. Він також наголосив на важливості руху у напрямку рішення про початок переговорів про вступ України до ЄС на наступному засіданні Європейської Ради.

Європейські партнери пропонували допомогу не лише у відбудові країни, а у перетворенні її на центр зеленої економіки. Так Єврокомісар з питань навколишнього середовища, океанів і рибальства Віргініюс Сінкявічюс заявив, що першим пріорітетом є закінчення війни. Однак також варто звернути увагу на довгострокове процвітання країни після війни -  єдиним способом якого є відновлення з урахуванням екологічної сталості.

Для досягнення цього, європейська допомога, яка вже надається, має бути комплексною та охоплювати низку питань щодо:

  • вступу до ЄС;
  • фінансової підтримки – Єврокомісія запропонувала в рамках програми EU Ukraine Facility витратити на підтримку України €50 мільярдів євро протягом 2024-2027 років;
  • технічної підтримки – в рамках ініціативи "Фенікс" виділили €7 мільйонів на зелену розбудову українських міст за змішаним фінансуванням від програми LIFE та Horizon Europe Cities.

"Однозначний меседж від policymakers- відбудову необхідно починати якомога швидше, не очікуючи на закінчення війни. Втім бізнес не поспішає зважаючи на воєнні ризики, що відкладає іноземні інвестиції та круті ініціативи на потім", – написав адвокат, керівник практики корпоративного права та M&A Олександр Мельник.

Нагадаємо, президент Литви Гітанас Науседа на Ukraine Green Recovery Conference заявив, що екологічне відновлення України має стати історією успіху, адже воно критично важливе для забезпечення енергетичної незалежності від держави-агресора росії.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, президентка Асоціації професіоналів довкілля (PAEW) Людмила Циганок заявила, що всі стратегії зеленої трансформації не мають сенсу, якщо їх не втілити і якщо вони не підкріплені дорожніми картами, людським ресурсом та технологіями.

Читайте також
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки

Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів
Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів

Помʼякшення правил розглянуть на засіданні міністрів сільського господарства 26 березня