У Литві розпочалася міжнародна конференція "Зелене відновлення України": всі деталі

У Литві розпочалася міжнародна конференція "Зелене відновлення України": всі деталі

Катерина Бєлоусова

Ключовими принципами відбудови мають бути “краще ніж було” та “зелене відновлення”

У вівторок, 28 листопада, у Вільнюсі, Литва, розпочалася чотириденна конференція "Зелене відновлення України" (Ukraine Green Recovery Conference).

Захід покликаний підбити підсумки майбутніх викликів та обговорити стратегії та конкретні рішення, що лежать в основі зеленого відновлення після війни, повідомляє Єврокомісія.

Конференція покликана запропонувати громадськості, бізнесу та владі цілісний підхід до зеленого відновлення та реконструкції України. Це допоможе проаналізувати конкретні виклики та рішення, щоб забезпечити центральне місце екологічної сталості у майбутніх інвестиціях та реформах. Захід допоможе заздалегідь підготувати необхідне фінансування, технічну та законодавчу підтримку.

Конференція складатиметься з 2 сегментів:

  • Сегмент політики – Конференція PHOENIX (28-29 листопада) – зосереджена на політиках та громадянському суспільстві, встановлюючи загальні виклики та розглядаючи основні заходи підтримки політики зеленої реконструкції України, щоб представити поточну реалізацію та перші конкретні результати ініціативи PHOENIX (спеціально розробленої комбінації програм Європейської Комісії).
  • Бізнес сегмент – Конференція з циркулярної економіки та бізнес-спілкування (30 листопада – 1 грудня) – бізнес-ракурс для представлення конкретних прикладних рішень, обговорення системних перешкод для розгортання більш циркулярної та екологічнішої економіки та з’єднання компаній з ЄС та України.

Президентка Асоціації професіоналів довкілля (PAEW) Людмила Циганок у Facebook наголосила, що конференція дасть змогу "тут і зараз" планувати й реалізовувати проєкти відбудови, а не відкладати їх до "кращих часів".

"Побудова і зміцнення мостів взаємодії з європейськими експертами, бізнесом, фахівцями – це наш з PAEW внесок у майбутню перемогу, – написала вона. – В нас немає жодного іншого вибору, як зробити "зелене економічне диво".

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець заявив, що ключовими принципами відбудови мають бути Build Back Better (“краще ніж було”) та Вuild Вack Greener (“зелене відновлення”).

“Сьогодні у Вільнюсі говоримо про питання зеленого відновлення нашої країни. Цінуємо, що партнери вже зараз готові  допомогти пройти нам шлях від руїн до зеленої трансформації”, – сказав Стрілець.

Він процитував слова президента України Володимира Зеленського, що відбудова – це не тільки про те, що маємо зробити після перемоги, а й те, що потрібно робити просто зараз. 

Стрілець наголосив, що, попри війну, вже запустили низку ініціатив для євроінтеграції та досягнення більш сталого майбутнього, а саме:

  • акцент на зелених проєктах, які створять до 4,2 млн зелених робочих місць, компенсуючи втрати від війни;
  • прийняття необхідних євроінтеграційних законів, що зокрема сприяють залученню інвестицій;
  • залучення інвесторів та розробка 20 проєктів будівництва нових сміттєпереробних заводів європейського зразка в різних частинах країни;
  • спільно з німецькими партнерами запущено Кліматичний офіс в Україні, який дозволить залучати зелені фінанси на післявоєнне відновлення;
  • відновлення лісів – Україна виконала програму з висадки 1 мільярда дерев на 44%;
  • відкриття 7 центрів з вирощування саджанців;
  • масштабна реформа лісової галузі;
  • цифровізація лісу – низка електронних сервісів, які дозволяють ефективно контролювати переміщення деревини.

“Вдячний ЄС за створення Ukraine Facility. Це вкрай важливо та дасть Україні можливість за підтримки ЄС впевнено рухатися до досягнення кліматичної нейтральності, побудови циркулярної економіки, а ще модернізувати промисловість за найкращими стандартами та відновити наші природні ресурси”, – сказав він.

Варто зазначити, що частина екоспільноти розкритикувала такі заяви Стрільця.

facebook.com/ruslan.strelets

“Хороші пропозиції. Закони? Давайте! [Законопроєкт] №3091 “Про державний екоконтроль”, “Про смарагдову мережу” тощо у парламенті лежать роками. Нові ліси? – ні!!! Бо ДП “Ліси України” нищить степи під цим лозунгом. Треба відновлювати степ, пасовища. Треба зупинити нищення торфовищ. Треба зупинити нищення річок під приводом розробки "річкових родовищ піску". Треба створити вже заплановані заповідники і нацпарки для компенсації втрат у біорізноманітті через війну. Треба ухвалити закон "Про 30% природних екосистем" відповідно до Європейської стратегії збереження біорізноманіння-2030”, – написав користувач мережі Олег Листопад.

facebook.com/ruslan.strelets

Також під час конференції Стрілець зустрівся з Єврокомісаром з питань навколишнього середовища, океанів і рибальства Віргініюсом Сінкевічюсом та міністром довкілля Республіки Литви Сімонасом Ґянтвіласом. Вони обговорили спільне довкіллєве майбутнє України з ЄС та першочергові потреби повоєнної відбудови.

"З Сімонасом поспілкувалися про приєднання Литви до Довкіллєвої Декларації. Ми вже почали міжнародні консультації щодо приєднання країн-партнерів до цього документа", – написав він.

Голова громадської ради при Міндовкілля Світлана Берзіна розповіла, що її виступ на Ukraine Green Recovery Conference був присвячений саме інструментам зеленої відбудови, зокрема:

  • енергоефективності та застосуванню екологічних вимог в публічних закупівлях;
  • першому в Україні стандарту енергоефективного зеленого будівництва;
  • проєктам повторного використання дитячих садочків та шкіл які відповідають цьому стандарту. 

Вона підкреслила, що впроваджені застосунки у системі Prozorro дозволяють замовникам максимально швидко та ефективно застосовувати вимоги до енергоефективності та екологічних характеристик різноманітних товарів та послуг, а також розраховувати повну вартість життєвого циклу енергозалежних продуктів.

Берзіна додала, що другий день конференції (29 листопада) був присвячений:

  • можливості зеленого відновлення, запропоновані Євросоюзом;
  • задоволенню ключових потреб муніципалітетів України;
  • плануванню для майбутнього міст;
  • сталому будівництву;
  • зеленому відновленню в ширшому процесі наближення до ЄС.

Раніше ЕкоПолітика аналізувала, як саме процес "зеленого відновлення" України бачать наші європейські партнери.

Читайте також
У Києві зафіксували високий рівень забрудненності повітря через пил із Сахари
У Києві зафіксували високий рівень забрудненності повітря через пил із Сахари

Українців закликали зачиняти вікна у приміщеннях, тому що пил може бути шкідливим для дітей, літніх та людей з респіраторними захворюваннями

Половина українців не готові платити більше за зелений перехід – опитування ФАМА
Половина українців не готові платити більше за зелений перехід – опитування ФАМА

Підтримка переходу на зелену енергетику знизилася з 30,4% у 2023 році до 25,4%