Зелене відновлення України критичне для енергонезалежності від росії – президент Литви

Зелене відновлення України критичне для енергонезалежності від росії – президент Литви

Катерина Бєлоусова

Україна потребує термінової, потужної та об’єднаної міжнародної допомоги у захисті довкілля

Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що екологічне відновлення України має стати історією успіху, адже воно критично важливе для забезпечення енергетичної незалежності від держави-агресора росії.

Це сталося на конференції "Зелене відновлення України" (Ukraine Green Recovery Conference) у Вільнюсі, повідомляє Укрінформ.

Науседа відзначив “неймовірний прогрес” України у здійсненні реформ. Він також наголосив на важливості руху у напрямку рішення про початок переговорів про вступ України до ЄС на наступному засіданні Європейської Ради.

Він наголосив, що Україна потребує термінової, потужної та об’єднаної міжнародної допомоги у захисті довкілля, зокрема від урядів, бізнесу та громадянського суспільства.

“Зелене відновлення та екологічні реформи розглядаються в дискусіях щодо підготовки плану імплементації європейського механізму допомоги України”, – зазначив президент Литви.

Він визнав, що виключно надання фінансових ресурсів недостатньо для досягнення успіху в зеленому відродженні України. Адже потрібні “інноваційні шляхи”, щоб допомогти країні здійснити необхідні екологічні реформи та розбудувати потенціал.

“Зелена енергетика – найкращий спосіб забезпечити енергетичну незалежність від росії”, – заявив Науседа.

Він підкреслив, що Литва стає зеленою настільки швидко, наскільки це можливо. Так країна вже відмовилася від будь-якого імпорту російських енергоресурсів і готова допомогти в цьому Україні.

“Успіх України в розбудові сучасного сектору зеленої енергетики матиме вирішальне значення для її післявоєнного економічного процвітання та відновлення”, – сказав Науседа, додавши, що Литва бере активну участь у робочій групі з енергетичної безпеки в рамках Формули миру президента України Володимира Зеленського.

На його думку, Україна стане центром зеленої економіки. Для цього Литва готова поділитися своїм досвідом.

Він додав, що відбудові України також сприятиме саміт “Трьох морів”, який відбудеться у квітні 2024 року.

“Я маю велику надію стати свідком того, як зелена реконструкція України стане історією приголомшливого успіху”, – сказав Науседа.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у вівторок, 28 листопада, у Вільнюсі, Литва, розпочалася чотириденна конференція "Зелене відновлення України" (Ukraine Green Recovery Conference).

Читайте також
У Києві зафіксували високий рівень забрудненності повітря через пил із Сахари
У Києві зафіксували високий рівень забрудненності повітря через пил із Сахари

Українців закликали зачиняти вікна у приміщеннях, тому що пил може бути шкідливим для дітей, літніх та людей з респіраторними захворюваннями

Половина українців не готові платити більше за зелений перехід – опитування ФАМА
Половина українців не готові платити більше за зелений перехід – опитування ФАМА

Підтримка переходу на зелену енергетику знизилася з 30,4% у 2023 році до 25,4%