Стратегії відновлення не мають сенсу без дорожніх карт, фахівців та технологій – PAEW shutterstock

Стратегії відновлення не мають сенсу без дорожніх карт, фахівців та технологій – PAEW

Катерина Бєлоусова

Через повномасштабну війну понад 30% спеціалістів виїхали з України, або залишили професію

Президентка Асоціації професіоналів довкілля (PAEW) Людмила Циганок заявила, що всі стратегії зеленої трансформації не мають сенсу, якщо їх не втілити і якщо вони не підкріплені дорожніми картами, людським ресурсом та технологіями.

Адже світ знаходиться на порозі фазової кризи, аналогічної медичній кризі від пандемії Covid-19, написала вона на своїй сторінці у Facebook за попередніми результатами конференції Ukraine Green Recovery у Вільнюсі, Литва.

Циганок наголосила, що Україна сьогодні має величезну потребу в постійній підготовці фахівців нової генерації – спеціалістів зеленої трансформації. Адже через повномасштабну війну понад 30% висококваліфікованих і підготованих спеціалістів виїхали за межі України, або залишили професію.

“Світ змінюється дуже швидко, виклики набувають форм, небачених раніше. Підготовка фахівців зеленого відновлення, екотрансформації, декарбонізації потребує нетривіальних підходів, постійного обміну досвідом і безперервного навчання”, – наголосила вона.

Циганок зазначила, що всі стратегії зеленої відбудови повинні синхронізуватись із невідкладними конкретними діями та заходами з підготовки фахівців до реалізації окреслених завдань. 

Вона додала, що в PAEW регулярно проводять навчання спеціалістів, сприяють обміну досвідом, а також досліджують потреби та пропонують сталі рішення.

“Зберегти кадровий, науковий, інноваційний потенціал – наша щоденна задача, – підкреслила Циганок. – PAEW у Вільнюсі, бо забезпечити інституційну спроможність реалізувати всі амбіційні задачі України – це неабиякий виклик сьогодення”.

Нагадаємо, президент Литви Гітанас Науседа заявив, що екологічне відновлення України має стати історією успіху, адже воно критично важливе для забезпечення енергетичної незалежності від держави-агресора росії.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у вівторок, 28 листопада, у Вільнюсі, Литва, розпочалася чотириденна конференція "Зелене відновлення України" (Ukraine Green Recovery Conference).

Читайте також
Стали відомі деталі амбітного плану ЄС щодо відновлення природи до 2050 року
Стали відомі деталі амбітного плану ЄС щодо відновлення природи до 2050 року

Це перший закон, який передбачає заходи не лише для збереження, а й для відтворення природи

Країни ЄС ухвалили довгоочікуваний закон “Про відновлення природи”
Країни ЄС ухвалили довгоочікуваний закон “Про відновлення природи”

Він набуде чинності через 20 днів після публікації в Офіційному віснику ЄС

Результати виборів в ЄС загрожують Європейському зеленому курсу, – експерти
Результати виборів в ЄС загрожують Європейському зеленому курсу, – експерти

Свої побоювання фахівці обґрунтовують, зокрема, великим політичним тиском на кліматичну політику в ЄС