Стратегії відновлення не мають сенсу без дорожніх карт, фахівців та технологій – PAEW shutterstock

Стратегії відновлення не мають сенсу без дорожніх карт, фахівців та технологій – PAEW

Катерина Бєлоусова

Через повномасштабну війну понад 30% спеціалістів виїхали з України, або залишили професію

Президентка Асоціації професіоналів довкілля (PAEW) Людмила Циганок заявила, що всі стратегії зеленої трансформації не мають сенсу, якщо їх не втілити і якщо вони не підкріплені дорожніми картами, людським ресурсом та технологіями.

Адже світ знаходиться на порозі фазової кризи, аналогічної медичній кризі від пандемії Covid-19, написала вона на своїй сторінці у Facebook за попередніми результатами конференції Ukraine Green Recovery у Вільнюсі, Литва.

Циганок наголосила, що Україна сьогодні має величезну потребу в постійній підготовці фахівців нової генерації – спеціалістів зеленої трансформації. Адже через повномасштабну війну понад 30% висококваліфікованих і підготованих спеціалістів виїхали за межі України, або залишили професію.

“Світ змінюється дуже швидко, виклики набувають форм, небачених раніше. Підготовка фахівців зеленого відновлення, екотрансформації, декарбонізації потребує нетривіальних підходів, постійного обміну досвідом і безперервного навчання”, – наголосила вона.

Циганок зазначила, що всі стратегії зеленої відбудови повинні синхронізуватись із невідкладними конкретними діями та заходами з підготовки фахівців до реалізації окреслених завдань. 

Вона додала, що в PAEW регулярно проводять навчання спеціалістів, сприяють обміну досвідом, а також досліджують потреби та пропонують сталі рішення.

“Зберегти кадровий, науковий, інноваційний потенціал – наша щоденна задача, – підкреслила Циганок. – PAEW у Вільнюсі, бо забезпечити інституційну спроможність реалізувати всі амбіційні задачі України – це неабиякий виклик сьогодення”.

Нагадаємо, президент Литви Гітанас Науседа заявив, що екологічне відновлення України має стати історією успіху, адже воно критично важливе для забезпечення енергетичної незалежності від держави-агресора росії.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у вівторок, 28 листопада, у Вільнюсі, Литва, розпочалася чотириденна конференція "Зелене відновлення України" (Ukraine Green Recovery Conference).

Читайте також
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів

Малі ферми площею до 10 гектарів будуть звільнені від контролю та штрафів за порушення правил

Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки