У світі за 2 роки знищили 155 мільйонів гектарів первинних лісів

У світі за 2 роки знищили 155 мільйонів гектарів первинних лісів

Катерина Бєлоусова

Незаймані ліси щороку поглинають 2 гігатонни вуглецю

За даними Global Forest Watch, протягом 2000-2020 років площа незайманих лісових ландшафтів (НЛЛ) у світі зменшилася на 155 мільйонів гектарів, тобто на 12%.

Темпи зникнення таких лісів за останні 20 років також збільшилися – з  7,1 мільйона гектарів на рік у 2000–2013 роках до 9 мільйонів у 2013–2020 роках, повідомляє ЕКО-інформ.

Зазначається, що НЛЛ – це ділянки лісів і природних безлісних екосистем, які не мають ознак значної діяльності людини або фрагментації середовища проживання і є достатньо великими, щоб зберегти все місцеве біорізноманіття. Більша частина таких лісів знаходяться у бореальних і тропічних регіонах.

В матеріалі підкреслили, що основними причинами знищення таких лісів є:

  • будівництво нових доріг для видобутку промислової деревини, нафти та газу;
  • розширення сільського господарства;
  • пожежі.

“Якщо тенденція не зміниться, у цьому столітті світ може втратити значну частину своїх цілих лісових масивів, що створить проблеми для природи, клімату та добробуту людей”, – наголосили в ЕКО-інформ.

Зазначається, що станом на 2020 рік, Канада, росія та Бразилія мали найбільшу площу НЛЛ, що становило понад 65% від загальної світової площі. Однак ці країни також зазнали найбільшого скорочення з 2000 по 2020 роки. Так росія втратила 40,9 млн га НЛЛ переважно через видобуток нафти й газу, промислові лісозаготівлі, видобуток золота та масштабні антропогенні пожежі. У Бразилії основними причинами стали розширення сільського господарства і пасовищ, а у Канаді – пожежі, спричинені людьми. 

В матеріалі підкреслили, що у 2013 році Румунія втратила всі свої НЛЛ. А в Японії та Кубі площі НЛЛ з 2000 по 2020 роки майже не змінилися.

В матеріалі пояснили, що ліси відіграють важливу роль у боротьбі зі зміною клімату. НЛЛ мають середньорічне чисте поглинання вуглецю 2 гігатонн. Тобто понад чверть середньорічного глобального чистого поглинання вуглецю лісами. Окрім того, північні бореальні ліси мають величезні запаси вуглецю в ґрунті. Також такі ліси мають широке біорізноманіття. 

Зазначається, що лише 36% НЛЛ у світі мають певний природоохоронний статус та захищені від вирубки. Існує низка міжнародних угод і національних лісових зобов’язань, які мають на меті зупинити втрату лісів, зокрема:

  • Нью-Йоркська декларація про ліси;
  • Цілі сталого розвитку ООН;
  • Декларація лідерів щодо лісів і землекористування (Глазго) та Конвенція про біорізноманіття 2020 року тощо. 

Нагадаємо, дослідники з Університету Меріленда встановили, що у 2022 році у світі вирубували близько 11 футбольних полів лісів щохвилини, а загальна площа сягнула розмірів Швейцарії, тобто понад 4 мільйонів гектарів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, президент США Джо Байден оголосив про нові плани щодо боротьби зі зміною клімату та пообіцяв виділити $500 мільйонів для припинення вирубки тропічних лісів Амазонії.

Читайте також
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків

На території лісництва було незаконно вирублено понад 1,1 тис. дерев

На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн
На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн

Наразі прокуратурою вживаються заходи щодо стягнення завданої шкоди

В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів

Збитки від незаконних рубок можуть сягати близько одного мільярда грн за рік