США хоче зупинити масштабну вирубку лісів Амазонії shutterstock

США хоче зупинити масштабну вирубку лісів Амазонії

Катерина Бєлоусова

Зупинка вирубки лісів Амазонії може бути способом зупинки Китаю від подальшого економічного проникнення в Бразилію

Президент США Джо Байден оголосив про нові плани щодо боротьби зі зміною клімату та пообіцяв виділити $500 мільйонів для припинення вирубки тропічних лісів Амазонії, Бразилія.

Він заявив, що подолання кліматичної кризи є одним із головних пріоритетів його адміністрації та назвав наступні роки вирішальним десятиліттям для боротьби з глобальним потеплінням, повідомляє The Washington Post.

Це сталося під час онлайн-зустрічі з лідерами Форуму великих економік з енергетики та клімату (MEF), що обʼєднує 26 країн.

В матеріалі підкреслили, що для схвалення міжнародної допомоги адміністрації Байдена знадобиться підтримка Конгресу. Це може ускладнити реалізацію ініціативи.

Проте колишній радник Білого дому Джордж Девід Бенкс заявив, що посадка дерев і припинення вирубки лісів були однією з небагатьох кліматичних політик, яку підтримали республіканці в Конгресі. Окрім того, план щодо Амазонії може бути способом зупинки Китаю від подальшого економічного проникнення в Бразилію.

Байден розповів світовим лідерам, що наприкінці 2022 року Конгрес виділив $1 мільярд нового фінансування для “Зеленого” кліматичного фонду ООН, щоб допомогти країнам, що розвиваються, боротися зі зміною клімату. Адже ці країни часто зазнають найбільш згубних наслідків зміни клімату, хоча найменше сприяли цьому.

Зазначається, що Байден розповів і про низку інших кроків для досягнення кліматичних цілей, а саме:

  • декарбонізацію енергетики та міжнародного судноплавства;
  • зменшення використання викопного палива;
  • скорочення викидів метану;
  • поступове припинення використання гідрофторвуглеців, які зазвичай використовуються в холодильній техніці та кондиціонерах.

Він також додав, що Закони про зниження інфляції та про інфраструктуру на $1,2 трильйона допоможуть США досягти своїх цілей. Через ці закони країна інвестувала мільярди в розширення технологій чистої енергії та розвиток галузі електромобілів.

"Ми перебуваємо в момент великої небезпеки, але також і великих можливостей, серйозних можливостей", – сказав Байден.   

Нагадаємо, у США Сенат схвалив законопроєкт, який передбачає понад $400 мільярдів інвестицій для боротьби зі зміною клімату, зниження інфляції та підвищення доступності охорони здоров'я.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, уряд США надасть гранти на $3,5 мільярда на будівництво заводів з уловлення та зберігання вуглецю, а також збільшив податковий кредит до $180 за тонну, щоб підтримати технологію.

Читайте також
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків

На території лісництва було незаконно вирублено понад 1,1 тис. дерев

На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн
На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн

Наразі прокуратурою вживаються заходи щодо стягнення завданої шкоди

В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів

Збитки від незаконних рубок можуть сягати близько одного мільярда грн за рік