У США визначили 9 найкращих альтернатив пластикового пакета ecotown.com.ua

У США визначили 9 найкращих альтернатив пластикового пакета

До списку лідерів увійшли дев'ять проєктів: від цифрової сумки до біорозкладних пакетів

У Сполучених Штатах Америки в конкурсі на найкращу альтернативу одноразового пластикового пакета визначили відразу дев'ятьох переможців.

Як повідомляє Fast Company, конкурс відбувся в межах проєкту Beyond the Bag, покликаного переосмислити пакети із супермаркетів і шукати нові матеріали для створення екологічних сумок.

Підсумки змагання підбила група американських ритейлерів, які виступили інвесторами. Серед них – Walmart, Target, Kroger і CVS. Журі розглянуло сотні ідей і вибрало дев'ять переможців, які розділять між собою приз розміром $15 млн.

Серед лідерів опинилася цифрова багаторазова сумка SmartC, яку сканують на касі завдяки вбудованому радіочастотному ідентифікаційному чипу або QR-коду і підраховують, скільки разів її використовували. З огляду на це нараховуватимуть бали власнику.

Іншою яскравою альтернативою стала сумка Goatote з переробленого поліпропілену, яку можна орендувати на 30 днів за певну плату. Щойно сумка повернеться в магазин, співробітники її виперуть і потім запропонують іншим клієнтам. Такі багаторазові сумки можна буде взяти в цифровому кіоску, який встановлять у магазині, і повернути через місяць для прання та видачі іншим клієнтам.

Також презентували біорозкладні пакети з морських водоростей, сільгоспвідходів і целюлози. Останній, виготовлений паперовою фабрикою Domtar, на відміну від звичайних паперових, настільки еластичний, що його складно порвати й можна використовувати багато разів. Крім того, він придатний для вторинної переробки й біорозкладаний у довгостроковій перспективі.

За даними видання, щорічно американці викидають 100 млрд одноразових пластикових пакетів. Цей пластик потрапляє у Світовий океан, шкодить здоров'ю людини й тварин. У кінці 2019 року на берег Шотландії винесло мертвого кашалота зі 100 кг сміття всередині. У його шлунку знайшли велику кількість пластику, зокрема стаканчики, пакети, трубки, пакувальні стрічки, а також шматки мотузок і рибальських сіток.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, у Мексиці з кісточок авокадо виготовляють біопластик. Процес виробництва зафільмували.

Читайте також
У Франції розробили сонячно-водневй дирижабль, який облетить світ за 30 днів
У Франції розробили сонячно-водневй дирижабль, який облетить світ за 30 днів

Будівництво Solar Airship One розпочнеться у 2024 році

У Львові створили унікальний електротрактор з сонячними панелями
У Львові створили унікальний електротрактор з сонячними панелями

Трактор можна використовувати як пересувну електростанцію, яка здатна живити цілий будинок

На Закарпатті хочуть побудувати першу у світі безплотинну ГЕС
На Закарпатті хочуть побудувати першу у світі безплотинну ГЕС

Безплотинна ГЕС у 20 разів дешевша за дериваційну та у сотні разів – за плотинну