У США винайшли бетон, який може самовідновлюватися за добу. Відео WPI

У США винайшли бетон, який може самовідновлюватися за добу. Відео

Романа Слісар

Новий матеріал у чотири рази міцніший, ніж традиційний

У Массачусетсі (США) дослідники Вустерського політехнічного інституту (WPI) винайшли бетон, який може самозаповнювати кількаміліметрові тріщини протягом 24 годин.

Про це повідомили на сайті інституту.

Як зазначається, бетон є найпоширенішим у світі штучним будівельним матеріалом, однак він крихкий і схильний до розтріскування під впливом води, термічних змін, навантаження, дорожньої солі тощо.

Для виготовлення матеріалу нового типу вустерські вчені використали фермент, що міститься в еритроцитах – карбоангідразу. Це зробило бетон у чотири рази міцнішим за традиційний.

Самовідновлення стало можливим завдяки тому, що карбоангідраза вступає в реакцію з вуглекислим газом з повітря, в результаті чого утворюються кристали карбонату кальцію, які заповнюють тріщини у бетоні, зміцнюючи конструкцію.

За словами вчених, новий метод значно подовжує термін експлуатації бетонних конструкцій та усуває необхідність дорогого ремонту або заміни. Крім того, винахід значно знизить кількість шкідливих для довкілля викидів вуглекислого газу.

"Якщо крихітні тріщини можна автоматично усувати одразу після їх появи, вони не обернуться більшими проблемами, що потребують ремонту або заміни. Це звучить, як наукова фантастика, але це реальне рішення суттєвої проблеми в будівельній галузі", – зазначають науковці.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що німецькі вчені винайшли пластик, який сам розкладається. За словами науковців, якщо вмонтувати активні ферменти в пластмасу, це дасть матеріалу здатність до розщеплення білків на поверхні, а значить він зможе самоочищатися та розкладатися значно швидше, ніж зазвичай.

Також повідомлялося, що в Сумах студенти винайшли їстівну плівку для зберігання продуктів.

 

Читайте також
У Франції розробили сонячно-водневй дирижабль, який облетить світ за 30 днів
У Франції розробили сонячно-водневй дирижабль, який облетить світ за 30 днів

Будівництво Solar Airship One розпочнеться у 2024 році

У Львові створили унікальний електротрактор з сонячними панелями
У Львові створили унікальний електротрактор з сонячними панелями

Трактор можна використовувати як пересувну електростанцію, яка здатна живити цілий будинок

На Закарпатті хочуть побудувати першу у світі безплотинну ГЕС
На Закарпатті хочуть побудувати першу у світі безплотинну ГЕС

Безплотинна ГЕС у 20 разів дешевша за дериваційну та у сотні разів – за плотинну