У США супутники зафіксували потужні викиди метану від худоби. Інфографіка shutterstock

У США супутники зафіксували потужні викиди метану від худоби. Інфографіка

Катерина Бєлоусова

Близько 95% викидів метану від великої рогатої худоби виділяється у вигляді відрижки через ніс

У долині Сан-Хоакін у Каліфорнії, США, відрижка великої худоби на відгодівлі Bear 5 під час пережовування корму утворила викиди метану від 443 кг до 668 кг на годину.

Такі дані станом на 2 лютого представила компанії GHGSat Inc., яка володіє супутниками високої роздільної здатності, повідомляє Bloomberg.

Дані показують, як сільське господарство може сприяти зміні клімату.

В компанії GHGSat пояснили, що протягом року, якщо кількість викидів збережеться, велика рогата худоба випустить 5116 тонн газу, що достатньо для живлення 15402 будинків.

bloomberg.com

Броуді Вайт, директор з продажу GHGSat, також розповів, що, порівняно з енергією та іншими джерелами забруднення, проблема великої рогатої худоби полягає в тому, що їх викиди є більш розсіяними і розбитими вітром, що ускладнює відстеження з наземних лічильників. Нові висновки стали можливими завдяки науковим досягненням у зчитуванні супутникових знімків.

З 2023 року GHGSat збільшить кількість супутників з 2 до 10, щоб здійснювати щоденні спостереження.

Як відомо, метан як агент глобального потепління більш ніж у 84 рази потужніший за вуглекислий газ у перші 20 років перебування в атмосфері. 

Вчені попереджають, що глобальні викиди метану повинні бути скорочені на третину до 2030 року, щоб уповільнити потепління планети. Ці викиди в основному пов’язані з діяльністю людини, включаючи сільське господарство, у якому велика рогата худоба є найбільшим джерелом у всьому світі. 

За даними Агентства з охорони навколишнього середовища у США у 2020 році на сільське господарство припадало близько 11% загальних викидів парникових газів, чверть з яких – від великої рогатої худоби та іншої худоби.

За даними Міністерства сільського господарства США, станом на 1 січня у США було 91,9 мільйона голів великої рогатої худоби, включаючи телят, з яких 16% перебували на відгодівлях для забою.

Близько 95% викидів метану від великої рогатої худоби виділяється у вигляді відрижки через ніс, а метеоризм становить лише невелику частину метану, що утворюється.

Промисловість досліджує шляхи зменшення шлейфу на відгодівельний ділянці. Ці зусилля включають використання протигазових масок для худоби та зміну вмісту корму. 

Fonterra Cooperative Group з Нової Зеландії, найбільший у світі експортер молочної продукції, заявляють, що перспективни рішенням цієї проблеми є добавка з морських водоростей.

Американська велика рогата худоба зазвичай проводить першу частину життя на пасовищах. Мікроби в їхніх шлунках, які розщеплюють трав’янисті волокна, є причиною того, що вони відригують так багато метану.

"На відгодівельних майданчиках, куди вони відправляються на "завершальний період", тварини споживають легше засвоювану кукурудзу, яка виробляє менше метану", – сказав Френк Мітлонер, професор тваринництва з Каліфорнійського університету в Девісі. 

Мітлонер також пояснив, що бички, які відправляються на відгодівлі, зазвичай досягають своєї забійної ваги у віці від 14 до 16 місяців, тоді як на пасовиську – у 28-30 місяців. Це означає, що на відгодівельні майданчики припадає приблизно від 5% до 10% загального обсягу викидів метану, включаючи виробництво та транспортування кукурудзи.

Промисловість переглянула кілька десятків кормових добавок, і дані про викиди з кормової партії можуть показати вплив змін в раціоні на викиди метану.

Нагадаємо, викиди бразильського виробника мʼяса JBS перевищили викиди Італії.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, дослідження NOAA показали, що рівень метану в атмосфері досяг історичного максимуму.

Читайте також
З підприємств на Черкащині збираються стягнути понад 4 млн грн за забруднення повітря
З підприємств на Черкащині збираються стягнути понад 4 млн грн за забруднення повітря

Шкідливі викиди в атмосферне повітря, зокрема оксиду азоту, є порушенням норм Закону України

ФРУ звернулась до уряду з рекомендаціями врегулювання питань СВАМ
ФРУ звернулась до уряду з рекомендаціями врегулювання питань СВАМ

Понад 2,7 тис. український компаній підпадають під дію СВАМ при експорті продукції

У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників
У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників

NOAA оголосило, що викид вуглекислого газу у 2023 році піднявся на третє місце за 65 років ведення записів