Викиди бразильського виробника мʼяса JBS перевищили викиди Італії shutterstock

Викиди бразильського виробника мʼяса JBS перевищили викиди Італії

Катерина Бєлоусова

За останні п’ять років викиди JBS зросли більш ніж на 50%

У 2021 році викиди вуглецю бразильської компанії JBS, яка є найбільшим в світі виробником м’яса, склали 421,6 мільйона метричних тонн вуглецю, що більше, ніж кількість викидів Італії.

Це показало дослідження кількох екологічних груп, повідомляє Financial Times.

Компанія пообіцяла скоротити викиди до чистого нуля до 2040 року, проте за останні п’ять років її викиди зросли більш ніж на 50%. Так у 2016 році, згідно з дослідженням екологічної групи Feedback та сайту розслідувань DeSmog, викиди складали  280 млн метричних тонн.

У 2021 році JBS переробила 26,8 млн голів великої рогатої худоби, 46,7 млн ​​свиней і 4,9 млрд курей.

JBS заперечила точність цифр, заявивши, що у звіті використано неправильну методологію та грубо екстрапольовані дані, щоб зробити оманливі твердження. Однак компанія не надала власних офіційних цифр за 2021 рік.

"Досягнення нашої амбітної нульової цілі є нашим пріоритетом номер один. Ми були прозорими щодо термінів, необхідних для цього", – повідомили в компанії.

У розрахунках Інституту сільського господарства і торговельної політики у Міннесоті використовувалася модель Продовольчою і сільськогосподарською організацією ООН. Також у розрахунки включали так звані викиди Scope 3, які враховують викиди від збільшення кількості тварин у глобальному ланцюгу поставок.

В екологічній групі розповіли, що плани JBS щодо "чистого нуля" ігнорують основне джерело викидів компанії, а саме збільшення кількості тварин у її глобальному ланцюжку поставок.

"Вони можуть сказати, що ми значно перевищили кількість тварин, але вони повинні надати докази їхньої кількості, і вони мають бути у відкритому доступі. Особисто я відчуваю, що ми маємо консервативну оцінку", – сказала Шефалі Шарма, директор IATP Europ.

В матеріалі також зазначили, що звіт стане ударом по м’ясопереробній групі, яка намагалася позбутися свого іміджу екологічного лиходія.

Протягом багатьох років компанію звинувачували в тому, що вона сприяла вирубці лісів у тропічних лісах Амазонки, дозволяючи худобі, вирощеній на вирубаних лісах, входити в ланцюг поставок. 

Проте протягом останніх двох років компанія намагалася змінити свою репутацію, встановивши ряд екологічних цілей, включаючи нульову ціль. Деякі експерти вважають, що цей процес був викликаний зростаючою загрозою виходу європейських інвесторів і бойкоту продукції супермаркетами, таких як Tesco і Carrefour.

Компанія заявила, що в 2020 році її загальні викиди становили 6,8 мільйона метричних тонн, але визнали, що ця цифра не включає викиди від тварин у ланцюжку поставок. В JBS також додали, що викиди Scope 3 будуть враховані в розрахунках у звіті за 2021 рік, але не вказали, коли він буде опублікований.

Нагадаємо, у Німеччині викиди при виробництві харчових продуктів продукується у декілька разів більше викидів, ніж при виробництві сталі.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, за результатами опитування, менше ніж половина компаній у ЄС готова до викликів Green Deal.

Читайте також
Український стартап отримав грант від ЄС на вловлення вуглецю з повітря
Український стартап отримав грант від ЄС на вловлення вуглецю з повітря

Вловлений вуглець може покращити врожайність ферм на 30%

У Китаї запустили оновлену систему торгівлі вуглецевими кредитами
У Китаї запустили оновлену систему торгівлі вуглецевими кредитами

Покупцями вуглецевих кредитів стануть переважно підприємства з високим рівнем викидів

Туреччина запровадить систему торгівлі викидами у 2024 році – міністр
Туреччина запровадить систему торгівлі викидами у 2024 році – міністр

Це допоможе адоптуватися до європейського вуглецевого мита CBAM

В Італії створять потужний центр уловлювання та зберігання вуглецю
В Італії створять потужний центр уловлювання та зберігання вуглецю

Перші потужності запустять наприкінці 2024 або на початку 2025 року