У США розкритикували проєкт з виробництва енергії з зеленого водню shutterstock

У США розкритикували проєкт з виробництва енергії з зеленого водню

Катерина Бєлоусова

При виробництві та спалюванні зеленого водню втрачається 50-80% енергії, а ефективність сучасних генераторів сягає 35-64%

У США комунальна компанія Florida Power& Light запустила зелений водневий хаб на 25 МВт та живитиме мережу сумішшю Н2 з викопним газом.

Низка експертів розкритикувала таку ініціативу за марнотратство та неефективне використання зеленої енергії, а також ймовірне прикриття інвестицій в нові електростанції, що працюють на викопному газі, повідомляє Canary Media.

Зазначається, що цей проєкт – одна з перших спроб американського енергетичного підприємства зменшити викиди. Проєкт є частиною зусиль з декарбонізації материнської компанії FPL NextEra щодо нульових викидів до 2045 року.

Однак низка енергетичних експертів розкритикувала перетворення зеленої енергії на водень лише для того, щоб потім використовувати цей водень для виробництва електроенергії. Це призведе до значних енерговтрат, а водень краще використовувати для інших цілей, зокрема у промисловості.

canarymedia.com

В матеріалі пояснили, що при виробництві та спалюванні зеленого водню втрачається 50-80% енергії. Окрім того, ефективність сучасних генераторів сягає 64% та 35-42% для більш старих моделей. А літій-іонні батареї можуть зберігати надлишкову зелену енергію годинами з ефективністю 80-85%.

“Якщо чисту електроенергію неможливо використати в її початковій формі, майже завжди краще уникати марнотратного процесу її використання для виробництва водню, призначеного для подальшого виробництва електроенергії”, – сказав голова Liebreich Associates і засновник BloombergNEF Майкл Лібрайх.

За словами експертів з енергетики, США знадобляться мільйони тонн водню з низьким або нульовим вмістом вуглецю, щоб замінити мільйони тонн сірого водню, отриманого з викопного газу, який зараз використовується для переробки та виробництва добрив і хімікатів. Також сірий водень використовують для забезпечення паливом важкої промисловості, включаючи судноплавство, авіацію, виробництво сталі та цементу.

Нагадаємо, міністерство енергетики США виділить $47,7 мільйона на фінансування 16 дослідницьких і демонстраційних водневих проєктів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Європі очікується різке збільшення попиту на зелений водень на близько 4 мільйони тонн завдяки Директиві про відновлювані джерела енергії.

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон