У Прилуках мешканці старого будинку почали заощаджувати на опаленні 50%: держава дала кошти eefund.org.ua

У Прилуках мешканці старого будинку почали заощаджувати на опаленні 50%: держава дала кошти

Олена Яценьо

Було здійснено низку енергоефективних заходів

Мешканці старої п'ятиповерхівки з ОСББ “Земська, 39” у Прилуках вдвічі знизили витрати на оплату опалення після енергомодернізації будинку.

Вони здійснили термореновацію житла за сприяння Фонду енергоефективності в межах програми “Енергодім", пише сайт eefund.org.ua.

Голова правління ОСББ Валентина Трохименко сказала, що після проведення термореновації будинку його мешканці вже заощадили на опаленні в середньому 45-50%.

За інформацією пресслужби Фонду, раніше в цій п'ятиповерхівці були старі вікна та двері, протікаючі труби, а також низька температура у квартирах, а нині — утеплений фасад і трубопроводи гарячої води та тепла, а також модернізована система опалення та нові вікна й двері в місцях загального користування.

Скільки коштувала енергомодернізація будинку

Зазначається, що співвласники багатоквартирного будинку, розташованого на вулиці Земській, 39, узяли участь у проєкті з термореновації житла за пакетом Б "Комплексний".

Вартість проєкту енергомодернізації понад 37-річної п'ятиповерхівки становить 4,2 млн грн, з яких близько 2,97 млн грн, або 70%, грант за програмою.

Оновлений будинок презентували 14 липня за сприяння Представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні ОСББ з Полтавської області. Організатори заходу провели екскурсію.

ОСББ з Полтавщини також познайомилися з представниками профільних місцевих департаментів і регіональними радниками, які допоможуть їм у супроводженні та впровадженні проєктів із термомодернізації житла.

Раніше ЕкоПолітика вже розповідала про проєкти з енергомодернізації будинків. Зокрема, у результаті термомодернізації панельний 20-річний будинок у Рівному став схожим на новобудову. А в Києві мешканці багатоповерхівки здали дах будинку в оренду під сонячні панелі.

Не так давно в Чернігові мешканці багатоповерхівки, якій понад 57 років, модернізували її до невпізнання. Долучилися до програми "Енергодім" й у Львові та Луцьку.

Також українцям роз'яснили, як отримати компенсацію витрат на енергоефективність.

Читайте також
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти

В ЄС на будівлі припадає 40% споживання електричної та теплової енергії та 36% викидів парникових газів

Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося
Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося

Модернізацію проводили завдяки міським програмам співфінансування, а саме "70/30%" та "Капремонти"