У нинішніх умовах фінансове навантаження від CBAM буде надмірним для економіки, — EBA shutterstock

У нинішніх умовах фінансове навантаження від CBAM буде надмірним для економіки, — EBA

Валентина Гембарська

Імпортер товару, що підпадає під СВАМ, при його ввезенні в ЄС, має заплатити за викиди СО2 шляхом купівлі сертифікатів

В умовах повномасштабної війни в Україні введення Європейським Союзом механізму вуглецевого коригування імпорту (CBAM) буде надмірним фінансовим навантаженням для економіки нашої країни.

Такий висновок зробили в Європейській бізнес асоціації (EBA). Там нагадали, що 31 січня закінчився період подачі першого звіту в рамках СВАМ.

"ЄС ще до повномасштабного вторгнення визначав Україну як одну з тих країн, на яку найбільше вплине впровадження СВАМ. За довоєнними оцінками EY, СBAM потенційно міг коштувати українським виробникам $300 млн. У нинішніх умовах таке фінансове навантаження буде надмірним для економіки України. Галузі та підприємства, які підпадають під дію СВАМ і так є одними з найбільш постраждалих від військових дій. При цьому, окремо необхідно відзначити, що у зв’язку з блокадою чорноморських портів у українських підприємств обмежені варіанти експорту окрім країн ЄС. Наприклад, до війни 45% експорту продукції гірничо-металургійної галузі йшли до ЄС, а в 2023 році – вже 85% експорту прямувало до ЄС", — сказано в статті.

Зазначається, що за понад три роки з моменту прийняття відповідної постанови Кабінетом міністрів так і не створили переговорну групу з Єврокомісією щодо застосування до України CBAM. При цьому, інші країни активно ведуть переговори в цьому напрямку.

Щоб вплинути на ситуацію Комітет промислової екології та сталого розвитку Асоціації пропонує зосередитись на виконанні двох завдань: досягнути застосування СВАМ до України за декларативним принципом, а також розробити та запровадити СВАМ в Україні.

Нагадаємо, 10 травня 2023 року було прийнято Регламент (ЄС) 2023/956 Європейського Парламенту та Ради про запровадження механізму прикордонного вуглецевого коригування (CBAM). З 1 жовтня 2023 року діє перехідний період СВАМ, протягом якого імпортер лише звітує про викиди СО2, закладені в імпорт товарів, які підпадають під CBAM, без стягування відповідної плати. З 1 січня 2026 року механізм запрацює повністю. Суть його полягає у такому: імпортер товару, що підпадає під СВАМ, при його імпорті в Європейський Союз, має заплатити за викиди СО2 шляхом купівлі відповідної кількості сертифікатів СВАМ за ринковою ціною, сформованою у схемі торгівлі квотами на викиди парникових газів ЄС (EU ETS).

На першому етапі дія СВАМ пошириться на залізо та сталь, алюміній, цемент, органічні хімічні речовини, добрива, електроенергію та водень, а до 2030 року СВАМ має покривати усі сектори, охоплені Директивою Європейського Парламенту і Ради 2003/87/ЄС від 13 жовтня 2003 року про встановлення системи торгівлі квотами на викиди парникових газів у межах Союзу та внесення змін до Директиви Ради 96/61/ЄС.

Теги: , , ,
Читайте також
Що таке механізм CBAM і як він вплине на декарбонізацію в усьому світі
Що таке механізм CBAM і як він вплине на декарбонізацію в усьому світі

CBAM змусить імпортерів платити за кожну тонну викидів вуглецю, пов’язаних з виробництвом імпортованої продукції

Україна може отримати відстрочку від CBAM, якщо матиме сильну позицію, – Зінченко
Україна може отримати відстрочку від CBAM, якщо матиме сильну позицію, – Зінченко

Через CBAM український експорт щороку втрачатиме близько €1,5 мільярда

СТВ може зменшити конкурентоспроможність української продукції, – Семків
СТВ може зменшити конкурентоспроможність української продукції, – Семків

З 2026 року свої аналоги CBAM впровадять США, Велика Британія та країни Латинської Америки

CBAM може підвищити вартість металу з України на €100 за тонну – Антипов
CBAM може підвищити вартість металу з України на €100 за тонну – Антипов

Конкуренти з інших країн також нестимуть аналогічні додаткові витрати