ETS та CBAM: як в ЄС зміняться правила торгівлі викидами до 2030 року shutterstock

ETS та CBAM: як в ЄС зміняться правила торгівлі викидами до 2030 року

Катерина Бєлоусова

Загальні амбіції ЄС щодо скорочення викидів до 2030 року порівняно з 2005 роком зросли до 62%

ЄС наблизився до своїх кліматичних цілей до 2030 року завдяки змінам в системі торгівлі викидами блоку (EU ETS), а також механізмі коригування вуглецевих кордонів (CBAM).

Про найбільше оновлення правил торгівлі викидами ЄС до кінця десятиліття повідомляє illuminem.

Автори підкреслили, що значна частина кліматичних амбіцій ЄС залежить від EU ETS.

EU ETS I

Наразі існуюча EU ETS охоплює приблизно 40% викидів блоку, зокрема від енергетичного сектору, промислових установок та авіації.

В матеріалі розповіли, що система пошириться на морський транспорт валовою місткістю 5000 і більше. Сектору доведеться поступово відмовлятися від дозволів на викиди (EUA) для збільшення частки своїх викидів: 40% у 2024 році, 70% у 2025 році та 100% у 2026 році. Включення менших суден і викиди не CO2, такі як метан і N2O, ймовірно, почнуться з 2026 року.

Автори наголосили, що загальні амбіції щодо скорочення викидів до 2030 року порівняно з 2005 роком зросли до 62%, що призведе до зменшення викидів CO2 приблизно на 23 мільйони тонн.

“Хоча мета є політично амбітною, вона все ще не відповідає необхідним скороченням в ЄС для обмеження глобального потепління до 1,5°C навіть без урахування міркувань справедливої ​​частки”, – підкреслили вони.

illuminem.com

Цільові показники скорочення викидів згідно EU ETS I

Зазначається, що для досягнення скорочення викидів на 62%, законодавці погодилися змінити базу викидів: 90 мільйонів EUA буде вилучено з ринку в 2024 році, а ще 27 мільйонів EUA – у 2026 році. Окрім того, ліміт викидів щороку буде зменшуватися на 4,3% з 2024 по 2027 рік. Це призведе до значного обмеження пропозиції EUA, а зростаючі ціни стимулюватимуть декарбонізацію, особливо в промислових секторах.

Фундаментальні зміни для промислового сектора

Автори розповіли, що більшість галузей промисловості наразі все ще мають право на безкоштовні квоти. Проте з 2026 року система бенчмарків буде оновлена і основою безоплатних квот буде не процес виробництва, а продукція. Це полегшить порівняння між галузями. 

Окрім того, промисловості доведеться проводити енергетичні аудити та впроваджувати відповідні заходи з декарбонізації. В іншому випадку обсяги безкоштовних квот зменшаться на 20%. Також промислові об’єкти, які входять до 20% найгірших за інтенсивністю викидів вуглецю в одному секторі, повинні розробити та впровадити плани з декарбонізації, інакше їхні безкоштовні квоти скоротять на 20%.

“Однак найбільшою зміною буде поступова відмова від безкоштовного розподілу для промислових гравців як таких”, – підкреслили вони.

В матеріалі зазначили, що з 2026 року, кількість безкоштовних квот, що надаються галузям промисловості, буде поступово скорочуватися до 2034 року, коли промисловості доведеться закуповувати всі необхідні квоти через механізм аукціону або на ринку. 

“Поступове скасування безкоштовних квот тісно пов’язане з впровадженням CBAM”, – зазначили в автори.

illuminem.com

Частка безкоштовних квот EUA

CBAM

Автори наголосили, що CBAM повинен створити рівні умови для промисловості ЄС і поза його межами. Виробники сплачуватимуть однакову ціну за викиди вуглецю за всю продукцію на європейському ринку. Окрім того, CBAM може підвищити кліматичні амбіції інших країн.

Зазначається, що спочатку CBAM охоплюватиме металургію, цементну промисловість, добрива, алюміній, електроенергію, водень, певні прекурсори та інші продукти переробки, такі як гвинти та болти. Також Єврокомісія оцінить включення іншої продукції, що має ризики витоку вуглецю, зокрема органічні хімікати та полімери, до CBAM з 2030 року. Ймовірно, імпортерам доведеться оплачувати і непрямі викиди на виробничих потужностях.

“З жовтня 2023 року імпортери в охоплених секторах повинні бути готові до своїх зобов’язань щодо моніторингу, звітності та верифікації (MRV), які починаються на 3 роки раніше механізму ціноутворення”, – підкреслили автори.

illuminem.com

Графік реалізації CBAM

Нагадаємо, механізм коригування вуглецевих кордонів (CBAM) може уповільнити глобальну декарбонізацію, а не стимулювати її.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, ЄС планує розширити схему торгівлі викидами вуглецю на сектор опалення та транспорт.

Читайте також
Що таке механізм CBAM і як він вплине на декарбонізацію в усьому світі
Що таке механізм CBAM і як він вплине на декарбонізацію в усьому світі

CBAM змусить імпортерів платити за кожну тонну викидів вуглецю, пов’язаних з виробництвом імпортованої продукції

Україна може отримати відстрочку від CBAM, якщо матиме сильну позицію, – Зінченко
Україна може отримати відстрочку від CBAM, якщо матиме сильну позицію, – Зінченко

Через CBAM український експорт щороку втрачатиме близько €1,5 мільярда

СТВ може зменшити конкурентоспроможність української продукції, – Семків
СТВ може зменшити конкурентоспроможність української продукції, – Семків

З 2026 року свої аналоги CBAM впровадять США, Велика Британія та країни Латинської Америки

CBAM може підвищити вартість металу з України на €100 за тонну – Антипов
CBAM може підвищити вартість металу з України на €100 за тонну – Антипов

Конкуренти з інших країн також нестимуть аналогічні додаткові витрати