У Німеччині створять міністерство економіки та клімату: хто його очолить DW

У Німеччині створять міністерство економіки та клімату: хто його очолить

Олена Яценьо

Серед питань нового відомства — розвиток ВДЕ

У новому уряді Федеративної Республіки Німеччини (ФРН) з'явиться міністерство з питань економіки й захисту клімату. Головою відомства стане співголова партії "зелених" ("Союз-90") Роберт Габек.

Про це в середу, 24 листопада, із посиланням на витік з уже узгодженого коаліційного договору повідомив таблоїд Bild. За інформацією ЗМІ, він же, Роберт Габек, стане віцеканцлером.

Нове міністерство, по суті, те саме Мінекономіки, якому додадуть у назву слова "захист клімату" та розширять повноваження.

Відомо, що "зелені" виступають за принципову зовнішню політику, основану на західних цінностях і захисті прав людини та громадянських свобод. Вони проти викопних видів палива, а також рішуче виступали за зупинення будівництва другої черги російського газопроводу "Північний потік" і домоглися внесення до коаліційного договору пункту про згортання газової енергетики в Німеччині до 2040 року (а вугільної — до 2030-го).

Окрім ліквідації вугільної енергетики, у межах боротьби за клімат нова коаліція хоче до 2030 року довести частку відновлюваних джерел в енергетиці Німеччини до 80%, довести кількість електромобілів на дорогах країни до того ж року до 15 млн, а також на чверть збільшити обсяг вантажних перевезень залізницями, скоротивши менш екологічні перевезення на вантажівках і літаках.

"Ідея кліматичної нейтральності простежується у всіх пунктах коаліційної угоди, чи то захист довкілля, сільське господарство чи транспорт, а також міжнародна співпраця, зовнішня політика та безпека. Питання кліматичної нейтральності вимагають загальної європейської відповіді, а також активної енергетичної та зовнішньої політики", — заявила лідерка "зелених" Анналена Бербок.

Зазначимо, що влада в Німеччині змінюється після парламентських виборів, що відбулися 26 вересня. "Зелені" посіли третє місце, набравши 14,8% голосів.

Раніше ЕкоПолітика писала, що Німеччина та Україна продовжили співпрацю у сфері енергоефективності й декарбонізації.

Читайте також
Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики
Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики

В Меморандумі також йдеться про підтримку та розвиток співробітництва та ділового партнерства між данським та українським бізнесом

У Данії оголосили тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій
У Данії оголосили тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій

Наразі у країні загалом встановлено 2,7 ГВт офшорних вітрових електростанцій

Україні потребні альтернативні джерела енергії замість тих, що руйнує росія, – Зеленська
Україні потребні альтернативні джерела енергії замість тих, що руйнує росія, – Зеленська

Внаслідок російських ракетних атак пошкоджено близько 80% енергетичних потужностей