Німеччина та Україна продовжили співпрацю у сфері енергоефективності й декарбонізації Shutterstock

Німеччина та Україна продовжили співпрацю у сфері енергоефективності й декарбонізації

Олена Яценьо

Обговорили результати першого року діяльності Енергетичного партнерства та наступні пріоритети роботи

У Києві відбулося друге засідання Координаційного комітету Українсько-німецького енергетичного партнерства, ключовими питаннями якого були стан і плани енергетичної співпраці.

Про це повідомила пресслужба Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України

Засідання відбулося під головуванням заступника Міністра енергетики з питань євроінтеграції Ярослава Демченкова та державного секретаря Федерального міністерства економіки та енергетики Німеччини Андреаса Файхта.

"Без сумніву, Німеччина – один із ключових стратегічних партнерів України. Важливо зауважити, що щороку все більших обертів набирає партнерство у формуванні та реалізації сучасної енергоефективної політики, адже це дієвий інструмент для спільних цілей – декарбонізації економіки, а також сталого розвитку і покращення добробуту суспільства загалом", – зазначив голова Держенергоефективності Валерій Безус.

За його словами, агентство високо цінує багаторічну співпрацю з німецькими партнерами, надання ґрунтовної технічної допомоги в напрямі реалізації реформ, ініціатив і проєктів у сфері енергоефективності.

Серед перспектив українсько-німецької співпраці він звернув увагу на важливість подальшого обміну досвідом і спільної роботи над імплементацією європейських директив, удосконаленням законодавства, впровадженням систем енергоменеджменту на муніципальному рівні, в бюджетних установах і промисловості, забезпеченням показової ролі урядових будівель у сфері енергоефективності, запровадженням нових інструментів зеленого фінансування, розвитком сфери виробництва і транспортування водню та багато іншого.

Загалом, обговорили результати першого року діяльності Енергетичного партнерства та наступні пріоритети роботи в напрямах водневої енергетики, енергоефективності, відновлюваної енергетики, справедливої трансформації вугільних регіонів та декарбонізації.

Учасники засідання: представники Федерального міністерства економіки та енергетики Німеччини, Федерального міністерства довкілля, охорони природи і ядерної безпеки, Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини, Міненерго, Мінрегіону, Міндовкілля, Держенергоефективності, Секретаріату енергетичного партнерства, Німецького енергетичного агентства, GIZ.

Напередодні ЕкоПолітика повідомляла, що голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Валерій Безус наголосив, що Стратегія розвитку водневої енергетики в Україні на період до 2030 року має передбачати конкурентоздатність країни у виробництві водню та його транспортуванні до Європейського Союзу.

Читайте також
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти

В ЄС на будівлі припадає 40% споживання електричної та теплової енергії та 36% викидів парникових газів

Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося
Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося

Модернізацію проводили завдяки міським програмам співфінансування, а саме "70/30%" та "Капремонти"