У наступні 10 років увага українського суспільства до проблем довкілля зросте – Абрамовський shutterstock

У наступні 10 років увага українського суспільства до проблем довкілля зросте – Абрамовський

Олекса Франко

Роман Абрамовський озвучив головні напрями роботи міністерства

В Україні поступово зростає увага до проблем захисту довкілля. Зокрема, у найближчі 10 років інвестиції в модернізацію та розвиток матимуть "зелений" колір.

У цьому переконаний міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський, якого цитує пресслужба Міндовкілля. На Екологічному форумі ООН 2021 він окреслив головні напрями, над якими нині працює міністерство, та розповів, чого вже вдалося досягти.

"За даними дослідження Інституту Горшеніна, в Україні проблеми захисту довкілля не є пріоритетними серед громадян. Але зазначу, що поступово увага суспільства до них підвищується. Зміни відбуваються завдяки послідовній роботі, адже ми крок за кроком втілюємо в життя наші пріоритетні політики у сфері захисту довкілля", – наголосив Абрамовський.

За його словами, найближчим часом уряд ухвалить оновлені цілі України до Паризької кліматичної угоди, у яких задекларовано зменшення викидів парникових газів на 65 % у 2030 році від рівня 1990 року.

"Враховуючи затверджену урядом Національну економічну стратегію до 2030 року, де прогнозується досить значний розвиток промисловості та зростання ВВП, вважаю, що мета амбітна, однак цілком досяжна", – сказав міністр.

Він зазначив, що на шляху боротьби зі змінами клімату в України є "гарний союзник", маючи на увазі ліси.

"Команда Міндовкілля працює над реформою лісового господарства, над збільшенням площ лісів, які сьогодні займають трохи менш як 16 %, адже лише збільшивши площі лісів ми зможемо збільшити поглинання СО2. Саме тому за ініціативи президента України й розпочинаємо проєкт “Зелена країна” – плануємо за найближчі 10 років збільшити площі лісів на 1 мільйон гектарів", – розповів Абрамовський.

Як додав керівник Міндовкілля, сіянці висаджуватимуть на деградованих орних, рекультивованих землях і тих, які потребують консервації. Водночас обов’язково враховуватиметься необхідність збереження інших екосистем, передусім степів і луків, адже створення лісу на місці степової ділянки є недоцільним і дуже шкідливо для біорізноманіття.

Також Абрамовський озвучив пріоритети у сфері водної політики, розвитку природно-заповідного фонду, збереження та відновлення біорізноманіття та повідомив, що торік території природно-заповідного фонду збільшилися на 26 тис. гектарів. Уперше за 30 років усі межі територій ПЗФ оцифровано й показано на публічній кадастровій карті.

Окремо акцентував він і на проблемі управління відходами, зазначивши, що потрібна участь усього населення України.

"Нині роботу Міндовкілля сфокусовано на створенні законодавчих рамок відповідно до європейських директив і сприятливих умов для реальної імплементації ієрархії управління відходами – від зменшення генерації, повторного використання, переробки і лише на кінцевій ланці – захоронення. Але для реалізації цього потрібна участь майже всього населення країни".

Як повідомляла ЕкоПолітика напередодні, посли G7 закликали Україну до кінця липня затвердити другий Національно визначений внесок.

Читайте також
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами

4 попередні заяви ЦУВ про отримання ліцензії Міндовкілля залишило без розгляду

Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України
Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України

Декларації за 2021 та 2022 рік подали всі 22 члени уряду

Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW
Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW

Збирати та приймати небезпечних відходів без ліцензії можуть лише РВВ-виробники та утворювачів відходів

Стрілець пообіцяв повністю закінчити євроадаптацію екозаконодавства у 2026 році
Стрілець пообіцяв повністю закінчити євроадаптацію екозаконодавства у 2026 році

В екоспільноті скептично ставляться до таких амбітних строків