У найближчі три роки громади мають ухвалити місцеві енергетичні плани shutterstock

У найближчі три роки громади мають ухвалити місцеві енергетичні плани

Олена Яценьо

Агентство вестиме на своєму сайті реєстр таких органів

Протягом найближчих трьох років органи місцевого самоврядування мають ухвалити місцеві енергетичні плани, враховуючи питання енергоефективності відповідно до Закону "Про енергоефективність".

Про це повідомила пресслужба Держенергоефективності з посиланням на слова її голови Валерія Безуса під час виступу на І Форумі учасників Європейської енергетичної відзнаки в Україні.

"Уперше в історії України нещодавно ухваленим Законом "Про енергоефективність" органи місцевого самоврядування визнано на законодавчому рівні одним із ключових суб’єктів в управлінні сферою енергоефективності. Тож закон закладає нове підґрунтя відносин у цій сфері, а також надає необхідні інструменти", — сказав Безус.

Зазначається, що органи місцевого самоврядування ухвалюватимуть рішення щодо впровадження систем енергоменеджменту з урахуванням примірного положення, яке має затвердити Кабінет міністрів. Через два роки з дня набрання чинності закону таке рішення буде обов’язковою умовою отримання державної підтримки на енергоефективні заходи.

"Новою можливістю є вперше зафіксована в законі норма про те, що економія коштів від енергоменеджменту має бути спрямована на фінансування енергоефективних заходів у закладах бюджетної сфери", — наголосив голова Держенергоефективності.

Водночас профільне агентство вестиме на своєму сайті реєстр органів державної влади та органів місцевого самоврядування, у яких впроваджено систему енергетичного менеджменту.

До того ж закон розблоковує енергосервіс. Також передбачено оцінку потенціалу запровадження ефективного централізованого теплопостачання та високоефективної когенерації

"Закон передбачає розроблення понад 40 підзаконних нормативно-правових актів, більшість з яких стосується енергоефективності в громадах. Тому закликаю всіх до консолідації зусиль для досягнення реальних практичних результатів", — підсумував Безус.

Нагадаємо, що 21 жовтня Верховна Рада ухвалила у другому читанні та загалом Закон № 4507 "Про енергетичну ефективність". Відповідний документ підтримали 282 депутати.

Раніше ЕкоПолітика розповідала, як займається реалізацією такого енергетичного плану місто Суми.

Читайте також
ООН допоможе запустити Державний фонд декарбонізації в Україні
ООН допоможе запустити Державний фонд декарбонізації в Україні

Фонд підтримуватиме впровадження заходів з енергоефективності для населення, муніципалітетів та бізнесу

Кабмін звільнив голову Держенергоефективності
Кабмін звільнив голову Держенергоефективності

З грудня 2020 року Замазєєва була головою Миколаївської обласної ради

В Україні для енергомодернізації бюджетників залучили мільярди інвестицій
В Україні для енергомодернізації бюджетників залучили мільярди інвестицій

Повернення коштів інвестору відбуватиметься за рахунок досягнутої економії