У "Нафтогазі" заявили, що готові інвестувати в біометанові проєкти shutterstock

У "Нафтогазі" заявили, що готові інвестувати в біометанові проєкти

Олена Яценьо

Будь-яка модернізація підприємств спиратиметься на біотехнології й енергоефективність, зазначив Рябчин

"Нафтогаз України" сприятиме розвитку ринку біогазу та готовий інвестувати в біометанові проєкти.

Про це під час круглого столу в межах проєкту Green Deal на тему "Український біометан: як розпорядитися потенціалом біоенергетики" заявив Олексій Рябчин, радник голови правління "Нафтогаз України" з питань розвитку низьковуглецевих бізнесів та "зеленого" курсу ЄС.

""Нафтогаз" ухвалив рішення розвивати низьковуглецеві бізнеси: енергоефективність, боротьбу з втратами метану, біогаз, біометан — усе те, що може декарбонізувати класичну нафтогазову компанію", — розповів він.

За його словами, у компанії неодмінно розглядають заміщення природного газу відновлювальним у містах і містечках.

Рябчин також нагадав, що в управління "Нафтогазу" недавно перейшли кілька державних теплоелектростанцій, а саме: АТ "Херсонська ТЕЦ" (99,83% акцій), АТ "Дніпровська ТЕЦ" (99,93%), АТ "Криворізька теплоцентраль" (99,99%), АТ "Одеська ТЕЦ" (99,99%), а також держпідприємство "Сєвєродонецька теплоелектроцентраль".

Будь-яка модернізація підприємств спиратиметься на біотехнології й енергоефективність, наголосив він, оскільки нині обов'язково враховується влив на клімат.

"Заміщення природного газу важливо для енергетичної безпеки та розвитку, а також корисно для транспортної системи. Зокрема, в ЄС шалений попит на біометан, його готові купувати у 2-3 рази дорожче за природний газ", — додав представник "Нафтогазу".

Зі свого боку, заступник керівника водневого проєкту Регіональної газової компанії Ігор Гоцик зазначив, що нині в РГЗ працюють над під'єднанням чотирьох біометанових заводів до газорозподільних мереж у Вінницькій, Хмельницькій Чернігівській областях.

"Це перше важливе питання — необхідно розробити нові технологічні карти, зрозуміти, як будуть працювати всі мережі при біометані. Друге важливе питання – редизайн, оптимізація мереж: адже тут йдеться про безпеку споживачів", – сказав Гоцик.

На перших етапах під'єднання біометанових заводів до газорозподільних мереж неодмінно триватимуть спеціальні випробування, додав він.

Водночас президент "МХП Еко Енерджі" Олександр Домбровський зауважив, що українська економіка — одна з найменш енергоефективних у світі. "Нам потрібен системний, спокійний і глибокий рух в енергетичній модернізації країни", — наголосив він.

Раніше ЕкоПолітика писала, що 9 вересня Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроєкт № 5464 про внесення змін до ЗУ "Про альтернативні види палива" щодо розвитку виробництва біометану.

Читайте також
Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження
Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження

Споживачі електроенергії знатимуть, яку електроенергію отримують: з відновлюваних джерел чи з таких, що шкодять довкіллю

Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану
Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану

Потенціал виробництва біометану в Україні сягає 21,8 млрд м3 на рік

Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану
Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану

Україна зможе експортувати біогаз який має доказ сталості

Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану
Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану

Україна може виробляти до 1 млрд м3 біометану на рік до 2030 року