У Міндовкілля пропонують подовжити термін дії декларацій про поводження з відходами Shutterstock

У Міндовкілля пропонують подовжити термін дії декларацій про поводження з відходами

Ганна Велика

Це вимушений крок через недолуге впровадження “сміттєвої” реформи

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України оприлюднило проєкт постанови Кабінету міністрів України "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 31 жовтня 2023 р. № 1137", який передбачає збільшення терміну дійсності декларацій про поводження з відходами з 9 до 15 місяців.

Проєкт постанови та пояснювальну записку до нього відомство опублікувало на своєму сайті.

Бачимо, що чиновники міністерства відреагували на критичні зауваження фахівців щодо проблем з отриманням дозвільних документів у сфері поводження з відходами. Вони пропонують уряду продовжити термін дії отриманих раніше декларацій ще на пів року.

Варто зауважити, що дія цієї постанови не поширюється на господарську діяльність з управління небезпечними відходами.

У Міндовкілля зазначили, що даний проєкт постанови покликаний забезпечити належне виконання положень Закону України "Про управління відходами" суб’єктами господарювання, які здійснюють операції з оброблення відходів в умовах збройної агресії російської федерації.

Нагадаємо, Кабмін вже продовжував термін поданих декларацій про відходи. Так, на початку червня уряд пролонгував дійсність цих документів на 4 місяці – до 9 жовтня 2024 року.

Як писала ЕкоПолітика раніше, така необхідність виникла через значні складнощі із впровадженням реформи з управління відходами в Україні. Зокрема, через те, що після прийняття у червні 2022 року рамкового закону №2320-IX “Про управління відходами” Кабінету міністрів України та профільному міністерству знадобилося більше ніж півтора року, аби розробити та затвердити Порядок видачі дозволів на здійснення операцій з оброблення відходів. Тому підприємці, які працюють у даній сфері, просто фізично не встигли отримати нові документи – декларації про поводження з відходами.

У липні ми давали позицію екологів, які заявляли, що 90% норм закону про відходи – мертві. Вони звернули увагу чиновників та громадськості на катастрофічну ситуацію із дозволами на здійснення операцій з оброблення відходів. Фахівці наголосили, що після завершення 9 липня 2024 року чергового перехідного періоду, передбаченого Законом України "Про управління відходами", у Реєстрі дозволів на здійснення операцій зі змішаними побутовими відходами було тільки 2 суб’єкти замість потенційних 794 суб’єктів.

Це наочно ілюструє другу суттєву проблему у реформуванні галузі поводження з відходами – надзвичайно повільний темп видачі зацікавленим підприємствам дозвільних документів нового зразка. ЕкоПолітика порахувала, що на ліцензування всіх українських компаній, які обробляють небезпечні відходи, знадобиться ще 5 років, якщо Міндовкілля не пришвидшиться у видачі необхідних документів.

На початку жовтня бити на сполох через цю проблему почали в Асоціації професіоналів довкілля. Спеціалісти заявили, що через несвоєчасну підготовку та прийняття нормативно-правових актів до Закону України №2320-IX “Про управління відходами”, а також через вкрай повільний темп видачі дозволів Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України, 92% компаній, які мають ліцензії на поводження з небезпечними відходами, 10 жовтня їх втратять і сфера утилізації небезпечних відходів буде паралізована.

Читайте також
Розширена відповідальність виробника або РВВ: що це таке та чи працює в Україні
Розширена відповідальність виробника або РВВ: що це таке та чи працює в Україні

Один із дієвих інструментів у сфері управління відходами й досі не функціонує належним чином

Українцям назвали 8 способів із розумом використати скошену траву замість спалювання
Українцям назвали 8 способів із розумом використати скошену траву замість спалювання

Вона може бути корисною, якщо використовувати її правильно

Через недолугу реформу галузі відходів тисячі підприємців стануть злочинцями, – PAEW
Через недолугу реформу галузі відходів тисячі підприємців стануть злочинцями, – PAEW

На думку спеціалістів, перебудова сфери управління відходами “пробуксовує”, а крайніми у цій ситуації можуть стати бізнеси

Відтепер отримати дозвіл на оброблення відходів підприємствам стане простіше
Відтепер отримати дозвіл на оброблення відходів підприємствам стане простіше

Вони можуть долучитися до участі в експериментальному проєкті за власним бажанням