Уряд продовжив термін поданих декларацій про відходи ще на 4 місяці shutterstock

Уряд продовжив термін поданих декларацій про відходи ще на 4 місяці

Ганна Велика

Виробники різних галузей стикнулися з численними складнощами та не встигли отримати новий дозвільний документ

Кабінет міністрів України продовжив термін поданих декларацій про провадження господарської діяльності щодо здійснення операцій з оброблення відходів ще на 4 місяці – до 9 жовтня 2024 року.

Відповідне повідомлення з’явилося на сайті Кабміну.

Це означає, що підприємства, які подали декларації, можуть працювати за ними ще 4 місяці, але впродовж цього часу їм необхідно зібрати всі документи та отримати Дозвіл на операції з оброблення відходів, як це передбачає ЗУ “Про управління відходами”.

Компанії, які не подали раніше декларації, і хочуть вести відповідну діяльність, мають отримати Дозвіл на здійснення операцій з оброблення відходів до початку такої діяльності.

Які компанії зобов'язані мати Дозвіл на здійснення операцій з оброблення відходів?

Ця вимога стосується усіх підприємств, які проводять будь-які – навіть найдрібніші – операції з оброблення відходів. Наприклад, дозволи необхідно отримати майже всім суб'єктам господарювання, які працюють у сфері медицини, в гірничій галузі, картонно-паперовій, металургійній, з переробкою пластику, проводять очищення нафтопродуктів (переробка масел, олив), проводять сортування відходів (сортувальні станції), спалювання, компостування, отримання біогазу або біологічне оброблення тощо.

Як отримати цей документ?

Щоб отримати Дозвіл на здійснення операцій з оброблення відходів необхідно подати заяву до Міндовкілля та додати до неї документи. Перелік документів залежить від операцій, які здійснюватимуться. Дозволи є безстроковими, крім дозволу на захоронення відходів, який видається на розрахунковий строк експлуатації полігону.

У Кабміні повідомляють, що Міндовкілля планує в рамках експериментального проєкту встановити спрощену процедуру отримання дозволів для підприємств, які працюють з відходами, що не є небезпечними та мають мінімальний вплив на довкілля. Наприклад, це суб’єкти господарювання, що здійснюють збирання/перевезення відходів, що не є небезпечними, а також проводять операції сортування, дроблення, ущільнення, гранулювання, сушіння (природним шляхом), подрібнення відходів та інше.

Також це стосується компаній, які використовують відходи деревини для виробництва теплової енергії для внутрішніх потреб і підприємств, що самостійно захоронюють свої відходи на власних полігонах (на місці утворення відходів).

Відповідний проєкт постанови вже пройшов громадське обговорення  і переданий на затвердження Уряду.

У середині травня ЕкоПолітика повідомляла про те, що в Україні понад 8 тисяч компаній стануть нелегальними через "реформу" відходів. Президентка Асоціації професіоналів довкілля Людмила Циганок тоді попереджала, що переважна більшість підприємств не встигнуть отримати Дозвіл на операції з оброблення відходів до 9 червня 2024 року, як це передбачено Законом України “Про управління відходами”. Вона зазначала, що його отримання є складним процесом і триває мінімум пів року.

Експертка пропонувала 4 кроки для уникнення кризи у сфері поводження з відходами. Зокрема, вона рекомендувала продовжити дію декларацій до завершення воєнного стану та на 3 місяці після його завершення.

Читайте також
Майже 5 млн грн заплатить селищна рада за стихійні сміттєзвалища на своїй території
Майже 5 млн грн заплатить селищна рада за стихійні сміттєзвалища на своїй території

З іншої громади на Тернопільщині стягнуть відшкодування у розмірі 200 тис. грн

На Полтавщині підприємство влаштувало поблизу села звалище з решток тварин
На Полтавщині підприємство влаштувало поблизу села звалище з решток тварин

Його керівник ризикує потрапити за ґрати на строк до 6 років

Міндовкілля оновило проєкт Нацплану управління відходами до 2033 року
Міндовкілля оновило проєкт Нацплану управління відходами до 2033 року

Цей документ має стати основою для розроблення регіональних та місцевих планів управління відходами

Міндовкілля провалило реформу щодо утилізації небезпечних відходів, – СтопКор
Міндовкілля провалило реформу щодо утилізації небезпечних відходів, – СтопКор

Це спричинило кризу на ринку та здорожчання послуг профільних компаній вдвічі