У Львові забудовники "під шумок війни" хочуть знищити унікальний заказник Еспресо

У Львові забудовники "під шумок війни" хочуть знищити унікальний заказник

Олена Яценьо

Його знищення позначиться на якості повітря в місті

У Львові кооперативи в судах намагаються оскаржити факт створення природного заказника "Торфовище Білогорща", щоб віддати його територію під чергові забудови.

Про заказник та його можливу долю розповіла ініціаторка збереження заказника Наталія Кузьма в ексклюзивному коментарі "Еспресо.Захід".

Зазначається, що торфовище Білогорща – це єдиний на теренах України природний заказник, який розташований у межах міста.

На 58 гектарах його території мешкають червонокнижні види комах, птахів і ссавців. Ще частину місцевих мешканців занесено до Бернської конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування у Європі. Окрім того, територія заказника слугує природним абсорбентом шкідливих речовин, тож значною мірою рятує якість повітря у місті.

За словами пані Наталі, ця заповідна територія є буфером від виробничих підприємств і цехів на території "Сільмашу", вона вбирає всі ті шкідливі речовини, які вони виробляють. "Саме завдяки торфовищу ми тим усім не дихаємо, наше повітря чисте", – пояснила львів'янка.

Вона наголосила на тому, що, оскільки торфи абсорбують шкідливі речовини, їх знищення позначиться на якості повітря в місті.

Проте територія торфовища не дає спокою забудовникам. На думку Кузьми, кооперативи під шумок війни хочуть позбавити Білогорщу статусу заказника, щоб по-своєму розпорядитися його землями.

"Вони хочуть частину цієї території привласнити і збудувати там гаражні кооперативи, але насправді ми розуміємо, що це є схема. Тут не будуть тільки кооперативи, це буде набагато гірше окупування цих земель. Під шумок війни ці люди подумали, що дуже легко буде зараз виграти. Але ми розуміємо, що кожен бореться зараз на своєму фронті, ми маємо загалом цю країну змінювати. Якщо ми хочемо не просто в активних бойових діях перемогти, але й закріпити цю перемогу в Україні, нам важливо відстояти цей стратегічний природний об’єкт для нашого міста і його мешканців", – переконана ініціаторка збереження заказника.

Раніше ЕкоПолітика писала, що Київський еколого-культурний центр на основі власних досліджень перелічив десять найцінніших природних зон у столиці, які потрібно оголосити заповідними, щоб їх зберегти.

Читайте також
На Львівщині виявили розлив бурої рідини з неприємним запахом
На Львівщині виявили розлив бурої рідини з неприємним запахом

Екоінспектори також відібрали проби ґрунту для лабораторних досліджень

На Львівщині сільчани заблокували будівництво на фермі. Відео
На Львівщині сільчани заблокували будівництво на фермі. Відео

Люди побоюються, що за 50 метрів від їхніх будинків з'явиться свиноферма або скотобійня

У Львові фабрику повидла переобладнали на артцентр з сонячними панелями
У Львові фабрику повидла переобладнали на артцентр з сонячними панелями

На фабриці облаштували великий паркінг, який накрили сонячними панелями

Понад 90 кав’ярень Львова пропонують знижку на каву у багаторазовому горнятку
Понад 90 кав’ярень Львова пропонують знижку на каву у багаторазовому горнятку

Кожний заклад визначає індивідуально розмір знижки чи інші заохочення для клієнтів