У Львові продали сміття та заробили на ньому на кисень для лікарні  shutterstock

У Львові продали сміття та заробили на ньому на кисень для лікарні 

Маргарита Толстих

Добрива із перероблених побутових відходів купила агрофірма з Київської області

У Львові компостувальна станція продала добрива із переробленого сміття, а на виручені 15 тисяч гривень планує придбати медичний кисень для місцевої лікарні.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.

50 тонн компосту купили через аукціон Прозорро за 15 450 гривень. За право купити екологічне добриво змагалися два учасники.

"Виставили 50 тонн. За одну  для початку заклали ціну в 300 гривень. Зареєструвались на аукціоні дві агрофірми. Торгувалися в три етапи. Врешті компост купило підприємство з Київщини, яке розробляє біопрепарати",  —  кажуть співробітники компостувальної станції.

Плани на майбутнє  —  почати збагачувати добрива зі сміття корисними мікроелементами та мінералами. Такий продукт можна продати на агроринку вчетверо дорожче.

Керівництво компостувальної станції каже, що за отримані за продаж гроші закуплять медичний кисень для хворих на ковід в одну з лікарень міста.

Нагадаємо, що у Львові вже понад рік працює перша компостувальна станція в Україні. Сортувальна станція знаходиться за адресою вулиця Пластова, 13. Приймає харчові та органічні відходи з цілого міста.

Усі відходи, які потрапляють на компостувальний майданчик, зважують на спеціальних вагах. На цифровому табло висвітлюється вага непотребу, який скоро перетвориться на добриво. Потім відходи починають готувати до компостування. Гілки подрібнюють на дробарці. А харчові відходи потрапляють у контейнер для знезараження. Там вони знаходяться 72 години.

На наступному етапі знезаражені залишки харчів та подрібнене гілля складають у спеціальні бурти. Протягом двох місяців там вони перетворюватимуться на компост. Під час цього процесу відходи насичують киснем та додають до них необхідні біопрепарати.

ЕкоПолітика писала раніше про те, що активісти вимагають розслідування для львівського сміття, яке "мандрує" по всій Україні.

Читайте також
Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження
Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження

Протягом наступних 25 років зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

У США виділяють $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі
У США виділяють $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Фінансування підтримає деякі з найпередовіших розробок з декарбонізації сталеливарної промисловості