У Луцьку вперше в Україні перероблятимуть мул з очисних споруд на добриво Pexels

У Луцьку вперше в Україні перероблятимуть мул з очисних споруд на добриво

Олена Яценьо

Завдяки цьому мул не накопичуватиметься на очисних спорудах і не створюватиме екологічної небезпеки

Комунальне підприємство "Луцькводоканал" першим в Україні вироблятиме органічне добриво з біомулу, який лишається на очисних спорудах.

Про це повідомила пресслужба Луцької міської ради.

"КП "Луцькводоканал" – перше підприємство серед водоканалів України, яке розробило й отримало всі необхідні дозвільні документи на здійснення процесу виробництва, фасування та реалізації органічного добрива з біомулу для потреб сільського господарства", – йдеться в повідомленні.

Над отриманням усіх дозволів і власне розробленням препарату водоканал працював два роки. А 16 вересня 2021 року Міністерство захисту довкілля зареєструвало органічне добриво"LWC" у реєстрі дозволених пестицидів і хімікатів.

Як зазначили в ЛМР, перероблення мулу на добриво та його збут сільгосппідприємствам – європейська практика, яка відтепер з'явиться і в Україні.

Це допоможе розв'язати проблему з переробленням мулу, що лишається на очисних спорудах підприємства після проходження всіх етапів очистки. Мулові карти буде розвантажено, а сільськогосподарські підприємства отримають безпечне добриво, яке значно збільшує врожай.

Згідно з висновками експертиз, продукт збільшує приріст урожаю щонайменше на 15%, забезпечує збереження гумусу та "справляє позитивну дію на кислотно-основні та агрохімічні властивості ґрунту". Уточнюється, що було проведено експертизи, які довели цілковиту безпеку та високу ефективність такого добрива.

У мерії також наголосили, що від процесу перероблення виграє насамперед Луцька територіальна громада, адже мул не буде накопичуватися в очисних спорудах і не створюватиме потенційної небезпеки для екологічного стану регіону.

За даними міськради, щороку на очисних спорудах утворюється близько 40 тисяч тонн біомулу. Перероблення на добриво – найбезпечніший спосіб його утилізації.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що на двох об'єктах у Дрогобичі та Червонограді Львівської області збудують станції з перероблення органічних відходів на біогаз.

Читайте також
У Києві відкрили 44 пункти прийому новорічних ялинок: куди приносити
У Києві відкрили 44 пункти прийому новорічних ялинок: куди приносити

На утилізацію приймають лише живі дерева без декоративних прикрас

У Києві відкрили 17 пунктів прийому новорічних ялинок
У Києві відкрили 17 пунктів прийому новорічних ялинок

У 2022 році кияни здали на переробку 8,5 тисяч ялинок

У Києві безкоштовно прийматимуть на переробку зламані стільці, шафи та інші меблі
У Києві безкоштовно прийматимуть на переробку зламані стільці, шафи та інші меблі

Меблі розбирають на компоненти та сортують окремо пластик, метал, скло, текстиль, деревину

У Броварах обговорили утилізацію 19 тисяч м3 продуктів з розбомбленого складу
У Броварах обговорили утилізацію 19 тисяч м3 продуктів з розбомбленого складу

Вода з прибудинкових колонок є непридатною для вживання чи приготування їжі