На Львівщині збудують дві біогазові станції на очисних спорудах shutterstock

На Львівщині збудують дві біогазові станції на очисних спорудах

Олена Яценьо

Загалом оцінили потенціал 30 очисних споруд у восьми містах області

На двох об'єктах у Дрогобичі та Червонограді Львівської області збудують станції з перероблення органічних відходів на біогаз.

Про це повідомили у пресслужбі Львівської облдержадміністрації.

Зазначається, що Львівська ОДА стала переможцем проєкту міжнародної технічної допомоги, який фінансується цільовим фондом "Фінляндія Україна". У межах проєкту було передбачено виготовлення техніко-економічного обґрунтування для будівництва станції перероблення біопалива (біогазу) на території Львівської області.

"Одним із пріоритетів у нашій роботі є впровадження заходів зі зменшення залежності від газу, його заміщення альтернативними, відновлюваними джерелами енергії. Ми розглядаємо цей проєкт як один зі складників у частині забезпечення ефективного енергетичного використання ресурсів і готові всіляко сприяти його реалізації", — зазначив директор департаменту паливно-енергетичного комплексу, енергоефективності та житлово-комунального господарства Львівської ОДА Богдан Кейван.

Нагадаємо, що заявку на реалізацію проєкту затвердили наприкінці січня. Відтак експерти взялися до роботи над звітом. Його метою було оцінити потенціал очисних споруд Львівської області для можливого виробництва біогазу.

У підсумку оцінювання 30 очисних споруд у восьми містах Львівщини найбільш придатними для роботи в напрямі виробництва біогазу виявилися об'єкти у Дрогобичі та Червонограді.

Фінська компанія-підрядник виготовила техніко-економічне обґрунтування (ТЕО), яке передали в ЛОДА. Вартість проєкту — 95 тис. євро.

На основі цієї документації Львівська ОДА спільно з фондом "Фінляндія Україна" розпочне пошук інвестора для будівництва станції з перероблення органічних відходів на біогаз.

Раніше ЕкоПолітика писала, що 9 вересня Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроєкт № 5464 про внесення змін до ЗУ "Про альтернативні види палива" щодо розвитку виробництва біометану.

Читайте також
Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження
Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження

Споживачі електроенергії знатимуть, яку електроенергію отримують: з відновлюваних джерел чи з таких, що шкодять довкіллю

Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану
Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану

Потенціал виробництва біометану в Україні сягає 21,8 млрд м3 на рік

Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану
Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану

Україна зможе експортувати біогаз який має доказ сталості

Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану
Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану

Україна може виробляти до 1 млрд м3 біометану на рік до 2030 року