У Луцьку мешканці хрущовки заощадили 30% на опаленні завдяки державній підтримці eefund.org.ua

У Луцьку мешканці хрущовки заощадили 30% на опаленні завдяки державній підтримці

Олена Яценьо

Співвласникам багатоквартирного будинку провели термореновацію за пакетом А “Легкий”

Мешканці дев'ятиповерхівки з ОСББ “Злагода” в Луцьку почали економити 30% коштів за тепло після модернізації системи опалення будинку.

Такої економії співвласникам багатоквартирного будинку на просп. Відродження, 9 вдалося досягти завдяки участі в державній програмі “Енергодім”, інформує пресслужба Фонду енергоефективності.

Голова правління ОСББ Тетяна Плонська сказала, що після проведення термореновації будинку за пакетом А “Легкий” його мешканці вже заощадили на опаленні в середньому 30%.

“У середньому по місту вартість опалення в минулому опалювальному сезоні становила 45,5 грн/м2, а в будинку, де створено ОСББ "Злагода", після встановлення ІТП люди сплачували в середньому 29 грн/м2, тобто приблизно на 30 % менше. Крім того, протягом минулого опалювального сезону майже не було скарг на незадовільну якість опалення у квартирах”, — розповіла про отриману економію голова ОСББ “Злагода”.

eefund.org.ua

Що відомо про будинок

Як зазначається, мешканці багатоповерхівки за адресою просп. Відродження, 9 постійно скаржилися на нерівномірність розподілу тепла в будинку: у деяких квартирах було холодно, в інших – спекотно. Через це доводилося постійно регулювати внутрішньобудинкову систему опалення, виникали великі втрати тепла.

Зрештою в червні 2020 року вирішили подати заявку на участь у програмі “Енергодім” та обрали пакет А “Легкий”, за яким встановили індивідуальний тепловий пункт (ІТП).

Збудована в 1976 році дев'ятиповерхівка з ОСББ “Злагода” має 144 квартири та 4 під'їзди. Усього в ній живуть 360 співвласників.

Основною проблемою в будинку була розбалансована внутрішньобудинкова система опалення, через що тепло нерівномірно розподілялося по квартирах.

Участь у програмі "Енергодім"

Загальна вартість проєкту — 1,75 млн грн, з яких 1,06 млн грн, або 60 %, грант за програмою “Енергодім”.

Власний внесок співвласників загалом — 687,4 тис. грн.

Вартість робіт на кожну квартиру становила 66,25 грн/м2, або 3 975 грн для квартири площею 60 кв/м2.

Тривалість проєкту — 11 місяців (від червня 2020 року до травня 2021-го).

Скільки тепер заощаджують

Щороку мешканці будинку заощаджуватимуть 270,6 тис. кВт∙год/рік, або 429,9 тис. грн/рік.

Відповідно, споживання енергії скоротиться на 11,6 %

Заявлене річне скорочення викидів СО2 — 70,4 тонни/рік

Кожна родина в середньому економить 2,49 тис. грн/рік, або 41,43 грн/рік на м2.

Голова ОСББ Плонська додала, що місцева влада допомогла з ремонтом ліфтів та облаштуванням прибудинкової території. Наразі співвласники сподіваються, що влада допоможе у співфінансуванні більш дороговартісних робіт, таких як: заміна вікон і дверей у місцях загального користування та утеплення фасаду будинку.

Раніше ЕкоПолітика вже розповідала про проєкти з енергомодернізації будинків. Зокрема, у результаті термомодернізації панельний 20-річний будинок у Рівному став схожим на новобудову. А в Києві мешканці багатоповерхівки здали дах будинку в оренду під сонячні панелі.

Не так давно в Чернігові мешканці багатоповерхівки, якій понад 57 років, модернізували її до невпізнання. Долучилися до програми "Енергодім" й у Львові та Луцьку.

Також українцям роз'яснили, як отримати компенсацію витрат на енергоефективність.

Читайте також
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти

В ЄС на будівлі припадає 40% споживання електричної та теплової енергії та 36% викидів парникових газів

Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося
Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося

Модернізацію проводили завдяки міським програмам співфінансування, а саме "70/30%" та "Капремонти"