У Кривому Розі екорейдери роками блокували підприємства — ЗМІ shutterstock

У Кривому Розі екорейдери роками блокували підприємства — ЗМІ

Олена Яценьо

За словами юристів, псевдоактивісти вперто не помічають реальних екологічних проблем

Протягом кількох років псевдоактивісти у Кривому Розі (Дніпропетровська обл.) блокували роботу промислових підприємств, ініціюючи перевірки та судові справи, які відкривали на підставі фальшивих скарг.

Таку схему екорейдерства розкрили журналісти-розслідувачі "Стоп корупції", йдеться в сюжеті "5 каналу". Зазначається, що від нападок псевдоекологів роками страждали відразу кілька криворізьких підприємств.

Зокрема, головний інженер ТОВ "Рудомайн" Сергій Генкуленко розповів, що на компанію почали подавати скарги про нібито порушення.

"Від небайдужих... з активною громадською позицією людей. Люди з незрозумілими адресами в Кривому Розі, які жодного стосунку до нашого підприємства не мають і навіть території, де воно розташоване, почали писати папери про, скажімо так, якісь порушення в нашій діяльності", – сказав головний інженер "Рудомайну".

Юристи впевнені, що переговори з екорейдерами не дадуть жодних результатів, оскільки ті "постійно будуть шукати привід, щоб знову атакувати підприємство".

"Якщо навіть питання чи проблема на виробництві – ти її усунув, закупилося обладнання, модернізувалося абсолютно все. Через тиждень-два знову почнеться ще якась вимога... Тому питання у протиправності таких вимог", – пояснив партнер адвокатського об'єднання Іван Проданик.

Окрім того, так звані екоактивісти вперто не помічають реальних екологічних проблем, додали правники. Для прикладу – катастрофічне зменшення ресурсів питної води або рекордна загазованість повітря автотранспортом.

Нагадаємо, що через значну кількість скарг на запиленість співробітники Державної екологічної інспекції розпочали позапланові перевірки на двох криворізьких підприємствах, які займаються видобутком залізних руд. Йдеться про ТОВ "Рудомайн" і ТОВ "Українська гірничодобувна компанія".

Недавно ДЕІ оштрафувала на понад 450 млн грн "АрселорМіттал Кривий Ріг". Водночас в АМКР заявили, що готові оскаржити штраф у суді.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що учасникам мітингу проти роботи Миколаївського глиноземного заводу, псевдоактивістам, роздали "шпаргалки" з лозунгами, які треба було скандувати під час акції.

Читайте також
У Кривому Розі очікується різке погіршення якості повітря: промисловість закликали відреагувати
У Кривому Розі очікується різке погіршення якості повітря: промисловість закликали відреагувати

Містянам радять протягом доби обмежити перебування на вулиці

У Кривому Розі кількість викидів від вибухів у кар'єрах знизилася на 9% за рік
У Кривому Розі кількість викидів від вибухів у кар'єрах знизилася на 9% за рік

Фактичний показник питомого скорочення викидів від масових вибухів був на 2% меншим від запланованого

У Кривому Розі за 2023 рік зменшилося забруднення повітря
У Кривому Розі за 2023 рік зменшилося забруднення повітря

Максимальні разові концентрації пилу перевищили допустимі норми у 4,8 рази

У Кривому Розі виявили найбільше екопорушення тижня – на понад 202 мільйонів гривень
У Кривому Розі виявили найбільше екопорушення тижня – на понад 202 мільйонів гривень

За тиждень екопорушники України завдали збитків на 203,2 мільйона гривень