У Миколаєві "екоактивістам" на мітингу роздали шпаргалки з лозунгами: ЗМІ розкрили схему novosti-n.org

У Миколаєві "екоактивістам" на мітингу роздали шпаргалки з лозунгами: ЗМІ розкрили схему

Олена Яценьо

Під Апеляційним судом зібралися відразу два пікети

Учасникам мітингу проти роботи Миколаївського глиноземного заводу, так званим екоактивістам, роздали "шпаргалки" з лозунгами, які треба було скандувати під час акції.

Декілька аркушів із гаслами сфотографували кореспонденти видання "Новости-N".

У "шпаргалках" було наведено основні фрази, які треба було викрикувати: "Завод работай, за убытки плати", "Хто за шлам — зрадник", "Геть шламосховища", "Экология — да, шламу — нет" та багато інших.

Як стверджують журналісти, жінки, які брали участь в акції, періодично підглядали в ці підказки й роздавали аркуші з надрукованим текстом іншим протестувальникам.

Усього мітингувальників, які назвалися "екологічними активістами" й представниками громадської організації "Стоп шлам", було близько 70 осіб.

Мітинг відбувся 21 вересня під будівлею Миколаївського апеляційного суду одночасно з пікетом працівників заводу, які виступили проти закриття підприємства.

На захист МГЗ вийшло кілька сотень співробітників заводу. Вони тримали в руках прапори профспілки металургів і гірників України, а також плакати із закликами дати працювати нормально їхньому підприємству.

Учасники мітингу просили суд "захистити МГЗ від рейдерів". Так, співробітники заводу назвали рішення суду про виплату компенсації 1279 членам громадської організації частиною рейдерської атаки.

Відомо, що до акції протесту долучилися профспілки металургійних підприємств Дніпропетровської та Запорізької областей. Їхні представники заявили, що рейдери – реальна загроза для підприємств, які стабільно працюють.

Між пікетувальниками обох груп виникали короткотривалі сутички, які зупиняли співробітники управління превентивної діяльності, що стежили за правопорядком. Зокрема, опонентів розділяв живий ланцюг поліції діалогу.

Зазначимо, що о 10:30 в Миколаївському апеляційному суді відбувся розгляд справи про 9,2 млрд грн, які суд першої інстанції постановив виплатити як компенсацію нібито моральної шкоди на користь громадської організації "Стоп шлам" із боку Миколаївського глиноземного заводу. Підприємство бажає оскаржити цей вирок в апеляційному суді.

Водночас поліція, НАБУ та ДБР розслідують низку кримінальних проваджень щодо самих активістів ГО "Стоп шлам", суддів й експертів, які були залучені до справи.

Зокрема, як пише "РБК-Україна", поліція розслідує кримінальне провадження за фактом шахрайства з боку засновників громадської організації та за фактом підробки документів із боку експертів, які надали висновок, що надалі став основою позову для стягнення компенсації на користь "Стоп шламу".

А в ДБР та НАБУ розслідують дії судді Заводського районного суду Ірини Бобрової, яка винесла рішення із численними порушеннями.

"У суді першої інстанції ми надали докази того, що в ролі потерпілих вказано неіснуючих людей, але ці докази суддя проігнорувала, ми показали акти екологічних перевірок, які також не було взято до уваги. Навіть Мін'юст назвав експертизу незаконною. Тож ми сподіваємося на справедливе рішення апеляції", – зазначила Оксана Карпенко, начальниця юрвідділу МГЗ.

Додамо, що в судовому засіданні оголошено перерву до 9:30 12 жовтня.

Як писала ЕкоПолітика раніше, президентка Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок заявила, що українські територіальні громади втрачають можливості для економічного розвитку через псевдоактивістів, які, маніпулюючи темами екології в особистих цілях, не дають бізнесу розширюватися та створювати робочі місця для громадян.

Читайте також
Від мера Миколаєва вимагають зупинити варварську обрізку дерев “під стовбур”
Від мера Миколаєва вимагають зупинити варварську обрізку дерев “під стовбур”

22 лютого на вулиці Соборній вкотре кронували дерева, адже рекомендації облради досі не виконані

На Миколаївщині захистили від розорювання чотири скіфських кургани
На Миколаївщині захистили від розорювання чотири скіфських кургани

На розгляді в судах знаходяться ще 3 справи цієї категорії, а прокурори підготували 4 аналогічні позови

У Миколаєві викрили трьох продавців нелегальних новорічних ялинок
У Миколаєві викрили трьох продавців нелегальних новорічних ялинок

Рішення про притягнення до адміністративної відповідальності прийме суд