У Києві відновили будівництво ЖК у ландшафтному парку

У Києві відновили будівництво ЖК у ландшафтному парку

Катерина Бєлоусова

Кияни вимагають від міської влади вжити невідкладних заходів щодо повного відновлення парку та зупинки будівництва

У Києві у Солом’янському ландшафтному парку відновили будівництво апарт-комплексу CitiZen, попри незавершені роботи з ліквідації обвалу, спричиненого будівництвом.

Забудовники завезли на майданчик бурову техніку та почав зрізати дерева, повідомляє Telegram-спільнота “Збережемо Солом'янський Парк”.

Зазначається, що обвал стався у жовтні 2023 року і компанія обіцяла відновити парк за власні кошти.

t.me/solomyanskipark

“За цей час ми побачили багато дивних речей: і засипання провалу землею в надії, що це стримує подальші зсуви та скидування будівельного зміщення в парк під виглядом укріплення зсуву, – розповіли активісти. – Роботи з усунення наслідків зсуву в парку судячи всього з "завершені".

Вони підкреслили, що наразі у парку перекрита частина алей, які знаходяться в аварійному стані. Кияни вимагають від міської влади вжити невідкладних заходів щодо повного відновлення парку та зупинки будівництва.

t.me/solomyanskipark

Активісти тривалий час борються за збереження зеленої зони. Вони звернулися до Київради з трьома петиціями. В одній з них містяни закликають розірвати договір оренди земельної ділянки, укладений між Київською міською радою та ТОВ "Смарт-Девелопмент". Активісти вимагають повернути частину зеленої зони, яка перебуває в межах земельної ділянки, Солом’янському ландшафтному парку. 

t.me/solomyanskipark

На думку активістів, таке будівництво незаконне і умови договору оренди земельної ділянки та Земельного кодексу України.

“За роки свого існування Солом’янський ландшафтний парк втратив близько 5 га своєї площі, а рішення по кадастровій справі № К-32678 щодо відведення земельної ділянки для експлуатації парку досі не прийняте”, – йдеться у зверненні.

Пізніше представники ТОВ “СМАРТ-ДЕВЕЛОПМЕНТ” прокоментували, що будівництво об'єкта виконується в непарковій зоні – на ділянці, призначеній для будівництва де з 1965 року розташовувалось автотранспортне підприємство (гаражі та СТО). Згодом було отримано МУО (містобудівні умови та обмеження), а також дозвіл на виконання будівельних робіт. Вони наголосили, що будівництво законне, і компанія має всі необхідні дозволи і погодження.

В компанії додали, що роботи з усунення наслідків зсуву ґрунту тривають: схил укріплений забудовником відповідно письмових рекомендацій КП "Спеціалізоване управління протизсувних підземних робіт" та УЗН Солом'янського району, що являється балансоутримувачем Ландшафтного парку. Наразі виконується підготовка до робіт з відновлення пішохідних доріжок, які будуть виконані найближчими днями за сприятливих для цього погодних умов.

Вони пояснили, що видалення насаджень (кущів, порослі, сухостою, самосіву тощо) відбувається лише на території будмайданчика. За це сплачена відновлювальна вартість згідно акту.

"Ми вчергове наголошуємо, що наше будівництво абсолютно прозоре і законне, ми відкриті і завжди готові до щирої комунікації з усіма зацікавленими сторонами. Також, запевняємо усіх, що територія парку не постраждає від нашої роботи, а навпаки – ми беремо на себе зобов'язання її покращити та оновити. Маємо бачення як це зробити і обов'язково про це усім розкажемо і покажемо", – заявив представник ТОВ “СМАРТ-ДЕВЕЛОПМЕНТ”.

Нагадаємо, детективи Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Національного антикорупційного бюро України повідомив про підозру заступнику голови КМДА Петру Оленичу у зловживанні службовим становищем, що призвела до забудови 0,6 гектара парку "Нивки".

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, кияни вимагають зупинити будівництво ЖК “Гравіті Парк” з 13 багатоповерхівок на 18 гектарах лісу у Святошинському районі, що межують з національним природним парком "Голосіївський".

Теги: ,
Читайте також
У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле
У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле

Результати розслідування пожежі все ще чекаються

Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям
Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям

Стан повітря покращився завдяки зменшенню кількості підприємств-забруднювачів та автомобілів на дорогах

У Києві якість повітря погіршилася до шкідливого рівня у 10 районах: адреси
У Києві якість повітря погіршилася до шкідливого рівня у 10 районах: адреси

Найгірший індекс якості повітря CAQI 94 зафіксували на вулиці Архітектора Вербицького