Від Київради вимагають зупинити будівництво ЖК на 18 гектарах заповідного лісу

Від Київради вимагають зупинити будівництво ЖК на 18 гектарах заповідного лісу

Катерина Бєлоусова

Забудовник вже запланував вирубку 352 дерев

Кияни вимагають зупинити будівництво ЖК “Гравіті Парк” з 13 багатоповерхівок на 18 гектарах лісу у Святошинському районі, що межують з національним природним парком "Голосіївський".

Відповідну петицію, яка за 7 днів набрала понад 1100 підписів з необхідних 6000, зареєстрували на сайті Київської міської ради.

У зверненні підкреслили, що компанія-забудовник "Креатор Буд" мала реконструювати готельно-житловий комплекс "Пролісок" в готельно-туристичний. Однак замість того почала зводити ЖК.  

Активісти наголосили, що будівництво “Гравіті Парк” є самочинним, адже:

  • ця земельна ділянка не відведена для будівництва;
  • містобудівні умови та обмеження видані з порушенням вимог законодавства та мають бути оскаржені в суді.

Вони припустили, що забудовник також має плани на ділянку Голосіївського нацпарку №119, адже на його картах вона відсутня.

У петиції наголосили, що на ділянці зростають еталонні угрупування мішаних широколистяних лісів, які є частиною нацпарку. Вони також захищають людей від негативного впливу проспекту Перемоги (Берестейського) та Житомирської траси. Однак забудовник вже запланував вирубку 352 дерев.

“Це прямо порушує права громади на захист довкілля та Конституцію України”, – йдеться у зверненні.

Активісти додали, що на ділянці вже будують 3 багатоповерхівки. Перед початком робіт процедуру з оцінки впливу на довкілля не проводили. Окрім того, посадові особи Департаменту містобудування та архітектури фактично самоусунулись від проблемного будівництва та навіть не визначили відсоток забудови земельної ділянки.

Зазначається, що у 2021 році поліція відкрила кримінальне провадження щодо самочинного будівництва. Однак стан справи невідомий, а поліцейські ігнорують звернення громадян.

“Вимагаємо зупинити знищення зеленої зони та перетворення цієї ділянки на справжню зону рекреації для громади району, міста, для наших захисників”, – йдеться у петиції.

Нагадаємо, у Києві громада Святошинського району продовжила боротьбу з будівництвом ЖК Gravity Park на 12-13 багатоповерхівок, яке відбувається фактично на території національного природного парку “Голосіївський”. Через будівництво вже знищена частина лісу. 

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Києві суд визнав незаконною передачу в оренду 19,72 гектара землі біля озера Вирлиця де планували збудувати торговельно-розважальний та офісний центри.

Читайте також
У Чорнобильській зоні зафіксували рекордну кількість лосів. Фотофакт
У Чорнобильській зоні зафіксували рекордну кількість лосів. Фотофакт

Через зменшення популяції, лосі були внесені до Червоної книги України

На Буковині лісгосп заплатив мільйони гривень за нелегальні рубки у заповіднику
На Буковині лісгосп заплатив мільйони гривень за нелегальні рубки у заповіднику

У заказнику "Зубровиця" вирубали 827 ялин, ялиць та буків

Екокомітет ВРУ рекомендує прийняти зміни до закону про природно-заповідний фонд
Екокомітет ВРУ рекомендує прийняти зміни до закону про природно-заповідний фонд

Передбачається заборона проїзду механічних транспортних засобів через природоохоронні території.