У Києві не змогли обрати директора Голосіївського парку: громадськість б'є на сполох Київзеленбуд

У Києві не змогли обрати директора Голосіївського парку: громадськість б'є на сполох

Місцеві мешканці та екоактивісти вважають результат конкурсу "тривожним сигналом"

Комісія Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів не обрала голову Національного природного парку "Голосіївський" через "невідповідність учасників".

Про це пише видання hmarochos.kiev.ua.

Як зазначається, у конкурсі, що відбувся 2 вересня, за посаду змагалися троє претендентів – Олександр Артеменко, Андрій Хрутьба та Олександр Чорнобров. Громадськість вимагала від міністерства провести прозорий конкурс.

Як повідомляється, Хрутьба відомий як екоактивіст, який боровся за збереження Голосіївського парку від забудови. У 2011-2017 роках він очолював відділ еколого-освітньої роботи парку і вже тоді повідомляв про вирубку дерев. Керувати парком почав після звільнення В’ячеслава Потапенка. Під час конкурсу саме Хрутьба отримав найбільше листів підтримки та рекомендацій, зокрема від ГО "Асоціація велосипедистів Києва", ГО "Екодія", ГО "Екопарк Осокорки" та інших.

Навесні проти в.о. директора парку Хрутьби відкрили судову справу за звинуваченням у хабарництві. Нардепи "Слуги народу" Дмитро Гурін та Ганна Бондар вважають, що причиною справи є конкурс на посаду директора НПП. Відкрите судове провадження є визначальним недоліком для перемоги в конкурсі. У травні активісти провели численну акцію протесту під Голосіївським судом, де заслуховували справу Хрутьби.

Водночас громадськість побоювалася, що новим директором НПП може стати Ігор Артеменко, колишній заступник голови Державної пенітенціарної служби України. Активісти заявляли, що у 2014 році Артеменко посприяв звільненню з-під варти та втечі в Росію колишнього нардепа Олександра Шепелєва, якого звинувачували в організації вбивств і замахів на правоохоронців та банкірів, а також в розкраданні коштів "Родовід банку".

Насторожувало активістів і те, що Артеменко очолює мисливсько-рибальське приватне підприємство "Здвижівська пуща". Втім, про цей досвід роботи кандидата комісія не розпитувала. На Артеменка зареєстровано кілька товариств і компаній, які займаються торгівлею нерухомістю і будівництвом. Раніше в коментарях він закликав полювати на активістів. У такий спосіб він звернувся до громади, яка виступала проти його обрання.

Нейтральним кандидатом, на думку громадськості, був Олександр Чорнобров, який у 2019 році був в.о. директора в НПП "Голосіївський". За його каденції там відкрили екостежку для пішої прогулянки довжиною близько трьох кілометрів.

"Якщо мінус Андрій Хрутьби – судова справа, а проти Ігоря Артеменка виступає громада, то логічно було б обрати Олександра Чорноброва. До нього в комісії не мало би бути запитань – хабарів не мав, профільна освіта, кваліфікація, досвід", – зазначає мешканка Голосіївського району Альона Дєньга.

За словами активістів, результати конкурсу тривожать громадськість, адже комісія може "протягнути все ж свою, зручну людину з чистою репутацією".

Як відомо, наразі Голосіївський парк перевіряють на наявність незаконних забудов. Місцеві мешканці також скаржаться на недотримання заборони на в’їзд автівок та критикують концепцію капремонту зеленої зони як надміру інвазивну.

Раніше ЕкоПолітика писала про те, що у Києві після кількарічного зволікання та попри спроби забудови Національний природний парк "Голосіївський" отримав визначені межі.

Читайте також
У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле
У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле

Результати розслідування пожежі все ще чекаються

Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям
Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям

Стан повітря покращився завдяки зменшенню кількості підприємств-забруднювачів та автомобілів на дорогах

У Києві якість повітря погіршилася до шкідливого рівня у 10 районах: адреси
У Києві якість повітря погіршилася до шкідливого рівня у 10 районах: адреси

Найгірший індекс якості повітря CAQI 94 зафіксували на вулиці Архітектора Вербицького