У Кенії оголосили офіційний вихідний для висадки 100 мільйонів дерев

У Кенії оголосили офіційний вихідний для висадки 100 мільйонів дерев

Катерина Бєлоусова

До кінця року в країні планують висадити 500 мільйонів дерев

Уряд Кенії оголосив спеціальний вихідний під час якого мешканці країни висадять 100 мільйонів дерев.

Кожного кенійця заохочують посадити щонайменше два саджанці, щоб допомогти у боротьбі зі зміною клімату, повідомляє BBC.

Міністрка охорони навколишнього середовища Сойпана Туя підкреслила, що такий вихідний дозволить кожному кенійцю взяти участь у висадці дерев. У центрах лісових агентств кенійці можуть безкоштовно висаджувати саджанці у спеціально відведених для цього громадських місцях.

В матеріалі підкреслили, що уряд надає близько 150 мільйонів саджанців у державних розплідниках. Також людей закликають купити щонайменше два саджанці, щоб посадити їх на власній ділянці.

“Дерева допомагають боротися з глобальним потеплінням, поглинаючи вуглекислий газ з повітря і виділяючи кисень в атмосферу”, – пояснили в BBC.

Зазначається, що урядова мета Кенії передбачає висадку 15 мільярдів дерев протягом 10 років.

В матеріалі розповіли, що президент Кенії Вільям Руто та члени Кабінету міністрів разом з губернаторами графств та іншими офіційними особами керуватимуть висадкою у різних регіонах. Дерева не будуть висаджувати лише у північно-східному регіоні, де сталися масштабні повені на тлі кліматичного явища Ель-Ніньо.

"Я прийшов, щоб посадити тут дерева, тому що рівень води в нашій річці знижується. Навіть тут, біля витоку річки, рівень води дуже низький, дерева були вирубані", – сказав місцевий житель Стівен Челулей під час висадки дерев біля витоку другої за довжиною річки Кенії Аті.

Зазначається, що за висадкою дерев стежитиме інтернет-додаток Jaza Miti, який дозволяє звичайним кенійцям та організаціям реєструвати дії, зокрема види рослин, їхню кількість та дату посадки. Додаток також допоможе людям висаджувати відповідні саджанці у конкретних місцях.

В матеріалі підкреслили, що частина кенійської екоспільноти розкритикувала ініціативу. Адже значна частина містян лише скористаються додатковим вихідним та не долучаться до висадки. Також частина саджанців – це екзотичні дерева, а новий ліс потрібно висаджувати у відповідних місцях з “правильних” дерев.

Окрім того, владу Кенії критикували за те, що вона виступає за висадку дерев, але не в змозі приборкати незаконні рубки в громадських лісах. Так уряд нещодавно зняв заборону на вирубку лісу.

Туя пояснила, що це рішення торкнулося лише лісів, призначених для комерційних цілей – близько 5% від загальної кількості. Це необхідно для задоволення місцевого попиту і створення робочих місць. А уряд вживає заходів проти незаконних лісозаготівельників в інших лісах.

Вона додала, що акція з висадки дерев триватиме і після вихідного. Очікується, що до кінця року в країні висадять 500 мільйонів дерев.

Нагадаємо, за даними Global Forest Watch, протягом 2000-2020 років площа незайманих лісових ландшафтів (НЛЛ) у світі зменшилася на 155 мільйонів гектарів, тобто на 12%. Темпи зникнення таких лісів за останні 20 років також збільшилися.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, дослідники з Університету Меріленда встановили, що у 2022 році у світі вирубували близько 11 футбольних полів лісів щохвилини, а загальна площа сягнула понад 4 мільйонів гектарів Це вивільнило кількість вуглекислого газу, еквівалентну річним викидам викопного палива в Індії.

Читайте також
У Львівській області за 2 місяці висадили понад 5 млн дерев
У Львівській області за 2 місяці висадили понад 5 млн дерев

Органи місцевого самоврядування також долучилися до озеленення територій

З’явилися дані по темпах висадки дерев в Україні за останні 8 років. Інфографіка
З’явилися дані по темпах висадки дерев в Україні за останні 8 років. Інфографіка

У період з 2015 по 2020 рік в Україні спостерігалася дуже низька динаміка у темпах висадки дерев

У Подільському лісовому офісі висадили близько 5,8 млн сіянців
У Подільському лісовому офісі висадили близько 5,8 млн сіянців

План на весну передбачав 4,8 млн сіянців

Через глобальне потепління сакури починають квітнути раніше
Через глобальне потепління сакури починають квітнути раніше

Економічний вплив цвітіння сакур у Японії у 2023 році оцінили на $4,1 мільярда