У Канаді нафтова компанія хоче виробляти 2 тонни водню на день shutterstock

У Канаді нафтова компанія хоче виробляти 2 тонни водню на день

Катерина Бєлоусова

Воднева технологія допоможе розблокувати відкладений попит на водень як паливо для перехідної енергії для логістичних організацій

У Канаді на нафтопереробному заводі в Сент-Джоні, штат Нью-Брансвік, компанія Irving Oil розширює водневі потужності, щоб знизити викиди вуглецю та запропонувати клієнтам чисту енергію.

Новий водневий електролізер потужністю 5 МВт вироблятиме дві тонни водню на день, використовуючи електроенергію з локальної мережі, повідомляє CBC News.

Компанія має угоду з нью-йоркською компанією Plug Power Inc. щодо купівлі.

Водень використовується для зниження вмісту сірки в нафтопродуктах, наприклад дизельному паливі. Однак більшість нафтопереробних заводів виробляють водень, використовуючи природний газ, який створює викиди вуглекислого газу.

"Інвестиції в водневий електролізер дозволяють нам виробляти водень зовсім по-іншому", – сказав директор відділу енергетичних переходів Irving Oil Енді Карсон. – "Замість того, щоб використовувати природний газ, ми фактично використовуємо молекули води та електрику в процесі електролізу для виробництва чистого водню".

За його словами, Irving планує декарбонізувати мережу та забезпечити максимально чисту електроенергію, що використовується для живлення водневого електролізера.

Електрична система NB Power включає 14 електростанцій, що працюють на гідроенергії, вугіллі, нафті, вітрі, атомі та дизелі. Комунальне підприємство взяло на себе зобов’язання збільшити кількість відновлюваних джерел енергії.

В Irving зазначили, що це буде перший нафтопереробний завод у Канаді, який інвестує в технологію електролізера. Компанія хочу запропонувати інфраструктуру водневого палива в Атлантичній Канаді.

"Такі інвестиції дозволяють нам не просто переходити до більш чистої форми водню на нафтопереробному заводі. Це також дозволяє нам зберігати та робити водень доступним для ринку", – сказав Карсон.

Адже воднева технологія допоможе розблокувати відкладений попит на водень як паливо для перехідної енергії для логістичних організацій.

Уряд провінції Альберта також планує розширити виробництво водню в найближчі роки, завдяки  розробці технології уловлювання та зберігання вуглецю (CCS) під час виробництва водню з природного газу.

Нагадаємо, ArcelorMittal успішно випробував використання “зеленого” водню для скорочення залізної руди на одному зі своїх промислових майданчиків у Канаді.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, іспанський стартап H2SITE отримав $13,2 мільйона для вирішення проблем транспортування водню, адже крихітні молекули призводять до тріщин у сталі резервуарів та труб.

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон