У Франції хочуть скоротити викиди заводу з виробництва вапна на понад 0,6 млн тонн shutterstock

У Франції хочуть скоротити викиди заводу з виробництва вапна на понад 0,6 млн тонн

Катерина Бєлоусова

Реалізація проєкту стане можливою, завдяки державному фінансуванню з схем підтримки декарбонізації

У Франції компанія Air Liquide та виробник вапна Lhoist підписали Меморандум про взаєморозуміння для декарбонізації заводу в Реті, в регіоні О-де-Франс, щоб скоротити  викиди CO2 більш ніж на 600 000 тонн на рік з 2028 року.

Це еквівалентно річним викидам близько 55 000 французьких домогосподарств, повідомляє Business Wire.

В матеріалі зазначили, що вапно є однією з галузей промисловості, яку важко декарбонізувати, оскільки його виробництво утворює CO2 в результаті розкладання вапняку. А майданчик "Chaux et Dolomies du Boulonnais" Lhoist в Реті є найбільшим у Франції заводом з виробництва вапна.

В рамах проєкту Air Liquide побудує та експлуатуватиме установку своєї інноваційної та запатентованої технології Cryocap TM FG для уловлювання й очищення 95% CO2. Уловлений CO2 транспортуватиметься до мультимодального експортного центру CO2 в Дюнкерку. Ця технологія буде вперше використана для декарбонізації виробництва вапна у Франції. 

Реалізація проєкту стане можливою, якщо стане доступним державне фінансування з європейських або французьких схем підтримки декарбонізації. Air Liquide і Lhoist спільно подали заявку на участь у широкомасштабному конкурсі Європейського інноваційного фонду.

"Декарбонізація промисловості є в центрі стратегії Air Liquide, і ми прагнемо супроводжувати наших клієнтів широким спектром рішень, що відповідає нашим цілям сталого розвитку. Використання Cryocap TM для декарбонізації виробництва вапна демонструє універсальність нашої інноваційної та запатентованої технології уловлювання вуглецю. Наше партнерство з Lhoist сприятиме декарбонізації більш широкого промислового басейну Дюнкерка, одного з історичних промислових басейнів Air Liquide у Франції", – сказав Паскаль Вінет, старший віце-президент, член виконавчого комітету Air Liquide, який курує Europe Industries

"Як лідер вапняної промисловості, ми дуже пишаємося тим, що вперше вапняний завод фіксує викиди CO2 та зберігає їх у безпечних умовах. Уловлювання та зберігання вуглецю – це невід’ємна частина того, як вапняна промисловість намагається зменшити викид CO2 на користь довкілля та своїх клієнтів", – сказав Седрік Де Вік, генеральний директор Lhoist Europe.

Air Liquide є світовим лідером у галузі газів, технологій та послуг для промисловості та охорони здоров’я, а Lhoist Group – світовим лідером у виробництві вапна (включаючи доломітове), вапняку та мінеральних розчинів. 

Нагадаємо, у Німеччині з'явиться перший кліматично нейтральний стадіон.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, британська компанія розробила дешеву технологію вловлювання вуглецю водоростями.

Читайте також
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси

Сфера виробництва теплових насосів активно розвивається на заводах по всій Європі через необхідність декарбонізації промисловості

Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря
Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря

Рівне першим отримало кошти від Євросоюзу для впровадження інновацій в Україні

США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад
США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад

У Німеччині у 2024 році виділять €21 мільярд субсидій для програми зі скорочення викидів промисловості, яку важко декарбонізувати

10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року
10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року

Ці країни представляють понад 60% енергетичного сектора ЄС