У Дніпрі вперше розпочали масштабне очищення сумнозвісної річки Гнилокіш. Фото dniprorada.gov.ua

У Дніпрі вперше розпочали масштабне очищення сумнозвісної річки Гнилокіш. Фото

Олена Яценьо

Роботи проведуть на ділянці завдовжки більш як 6 кілометрів

У середу, 25 серпня, в Амур-Нижньодніпровському районі міста Дніпро розпочали роботи з очищення багатостраждальної річки Гнилокіш.

Роботи проведуть на ділянці завдовжки трохи понад 6 кілометрів — від Донецького шосе до виходу в річку Дніпро. Мета — профілактика підтоплень і пониження рівня ґрунтових вод в АНД районі, повідомила пресслужба міської ради.

За словами заступника міського голови Михайла Лисенка, раніше таких робіт не проводили. Перші спроби розчистити річку зробили у 2015 році. Тоді вичистили декілька ділянок, однак потрібного ефекту це не дало.

Із запланованих робіт — поглиблення річища, прибирання аварійних дерев і вивезення сміття.

"Уздовж річки видалятимуть аварійні дерева, коситимуть чагарники, екскаваторами чиститимуть дно, прибиратимуть та вивозитимуть сміття", — зазначив Лисенко.

Він також наголосив, що на місці працюватимуть екоінспектори, які фіксуватимуть незаконні скиди каналізаційних відходів. За стоки каналізації, які збудували ж самі місцеві жителі, накладатимуть штрафи.

"Під час проведення робіт паралельно працюватиме екологічна інспекція, яка виявлятиме незаконні вирізки та скиди відходів із прилеглих до річки будинків. Це все буде задокументовано, і мешканцям, які так ставляться до навколишнього середовища та своїх сусідів, загрожують жорсткі штрафні санкції. У тих місцях, де це можливо, ми демонтуємо такі врізи", — застеріг заступник мера.

За словами Лисенка, близько 20% місцевих поблизу річки Гнилокіш здійснюють скидання каналізації безпосередньо в річку.

На противагу місцевий житель Віталій уважає, що в річку скидають промислові відходи.

"Труба 200 чи 300 міліметрів у діаметрі, під тиском насосів викачує воду на початку річки. Її загородили парканом, це заросло очеретом, її не видно, її усі приховують", — говорить місцевий житель Віталій.

У департаменті благоустрою міста пообіцяли з'ясувати, кому належить ця труба.

Зі свого боку, еколог Микола Терещук розповів, що проблеми з річкою почалися ще у 20-х роках минулого століття, коли навколо неї з’явилися підприємства та будинки.

Роботи з чищення Гнилокішу триватимуть до кінця грудня цього року. Нині ж бригади працюють на перехресті вулиць Саперної та Смарагдової. Розпочали з видалення аварійних дерев.

"Видаляють передусім сухі дерева та ті, що мають великий кут нахилу. Загалом заплановано прибрати близько 98 одиниць корчів. Після того, як буде обрізано та видалено аварійні дерева, приберуть поросль, ми розпочнемо чищення та поглиблення самого каналу. Також буде укріплено береги. Основні роботи з поглиблення виконуватимуться для того, щоб відновити рух води та для уникнення заторів", — додала начальниця управління з благоустрою міста департаменту благоустрою та інфраструктури Дніпровської міської ради Світлана Літвінова.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Дніпрі річка Гнилокіш, яка протікає в АНД районі, опинилася на межі екологічної катастрофи. Від водойми шириться нестерпний запах, а у воді масово гинуть качки, риби та навіть черепахи.

Нагадаємо також, що в червні під час розчищення річки Гнилокіш комунальні служби вивезли 1500 тонн сміття.

Читайте також
У Дніпрі відходи зруйнованого внаслідок ракетного удару будинку почали засипати у річку
У Дніпрі відходи зруйнованого внаслідок ракетного удару будинку почали засипати у річку

У Міністерстві захисту довкілля прокоментували ситуацію

Сім водоканалів Київщини зливають у річки забруднені стічні води
Сім водоканалів Київщини зливають у річки забруднені стічні води

Чотири водоканали перевищують дозволений обсяг скидів на 2,5 млн м3

У Каховське водосховище повернулася вода. Супутникові знімки
У Каховське водосховище повернулася вода. Супутникові знімки

Водопілля у пониззі Дніпра не відбувалося близько 70 років

У Сумах виявили забруднення річки Псел, яка вкрилася білою піною
У Сумах виявили забруднення річки Псел, яка вкрилася білою піною

Забруднення міг спричинити скид недостатньо очищених стічних вод